Володимир Іванченко: введення у ЗСУ гасла "Слава Україні!" - "Героям слава!" є логічним

Володимир Іванченко: введення у ЗСУ гасла "Слава Україні!" - "Героям слава!" є логічним

Гасло "Слава Україні!" - "Героям слава!" стане вітанням українського війська. Чому саме зараз, на 5-му році війни з Росією? Історія вітання, чому у певної частини українців і в деяких країнах світу вітання викликає негативні емоції?

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" свою думку висловив історик, автор книг про український визвольний рух, зокрема УПА, Володимир Іванченко.

Згадаймо історію гасла "Слава Україні" - Героям слава!".

Володимир Іванченко: Це привітання має доволі довгу історію, яка налічує вже сто років. Це привітання трансформувалося. Є його різні варіації, які були під час різних історичних періодів. Власне, одним із перших випадків використання цього гасла, правда, в трошки іншій редакції, "Слава Україні! - Козакам слава! - таке вітання використовували вояки збройного формування, яке називали "Чорні запорожці", починаючи з 1918 року в Українській державі, як вона тоді називалася  - гетьмана Павла Скорпадського, пізніше в УНР. Фактично - це перший випадок (наголошую) офіційного використання цього військового привітання. Пізніше воно використовувалося в наступні десятиліття представниками українських націоналістичних організацій. Зараз є такий усталений вислів в історичній науці - Український визвольний рух. Власне, це певні групи українських націоналістів, які продовжували боротьбу за вільну Україну вже після завершення цих визвольних змагань 1917 - 1921 років. Починаючи від створення організації Українських націоналістів у 1929 році, одна з груп, яка створила ОУН, використовувала гасло в звичній для нас редакції - "Слава Україні! - Героям слава". У документі було офіційно зазначено у 1941 році на другому великому зборі ОУН, вже під проводом Степана Бандери, прийнято рішення про офіційне гасло організації "Слава Україні" - Героям слава!

Наскільки актуально саме зараз ввести ці зміни до Статуту українського війська? Наскільки це важливо в ідеологічному сенсі зараз для України, коли ми розуміємо, що на Сході у нас триває агресія Росії, анексований повністю Крим?

Володимир Іванченко: Думаю, що це справді важливо. Таке рішення очевидно буде прийнято. Власне, чому це гасло зараз актуальне? Слід трохи порозмірковувати, що це гасло означає - це  перше. І друге - ким це гасло використовувалось. Саме гасло є доволі коротким, але водночас змістовним. Можна скандувати, якій саме Україні "Слава" і яким саме героям. Різні є бачення, залежно від політичних поглядів в Україні, в світі. Але той факт, що майже впродовж усього ХХ століття люди, які боролися, в тому числі зі зброєю в руках,  за вільну незалежну Україну, використовували це гасло. Сама історія, сам плин ХХ століття показали, що це гасло боротьби за незалежну Україну. Тому Збройні сили України, які мають захищати Україну, мабуть, є логічним, що будуть використовувати це гасло.

Гасло "Слава Україні" - "Героям слава! стане офіційним із 24 серпня. Бачимо, що в Росії вже почався психоз. Кілька офіційних заяв уже було щодо такого вітання (бандерівське вітання в українському війську, скочення до фашизму і т.п.).

Володимир Іванченко: З історичної точки зору не так легко прокоментувати, чому таке незадоволення, як видно із повідомлень ЗМІ, в Росії прийняття цього гасла. Адже кожна (наголошую) незалежна країна має право і можливість обирати ті гасла, які вважає за потрібне. І якщо одним із головних завдань українських збройних сил є захист України, незалежності України, то таке гасло є логічним.

Те, що певна кількість людей не зовсім сприймають гасло, на мій погляд, немає нічого дивного. Адже все нове, а для багатьох людей це гасло є певною мірою новим, можливо, незвичним, не зовсім зрозумілим. Поступово, я думаю, ці люди з часом свої перекорнання змінять. Військові, збройні сили України, військові формування, які згідно Конституції мають захищати нашу країну, - їх мета  - захист України, її незалежності, суверенітету, територіальної цілісності.  Це гасло, під яким представники українського визвольного руху різних періодів зі зброєю в руках із цим гаслом боролися, гинули, вчиняли геройські вчинки. Тому є логічним, щоб це гасло було офіційним, коли маємо незалежну українську державу, яка має своє військо, свої збройні формування. Гасло "Слава Україні" - Героям слава!" є логічним і є на часі.  

Прослухати повну версію розмови.

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!

 

У студії -  історик Володимир Іванченко, ведучі - Дмитро Хоркін і Тамара Гусейнова.