Українські військові абсолютно сприймуть нове гасло - Сергій Грабський

Українські військові абсолютно сприймуть нове гасло - Сергій Грабський

Сучасне українське військо і ті, хто зараз захищає Україну, вони абсолютно позитивно сприймуть нове гасло. Воно вже використовується і не потребує додаткового пояснення для чого і навіщо.

Гасло "Слава Україні!" – "Героям слава!" стане вітанням українського війська. Як сприймуть ЗСУ нове вітання замість "Здрастуйте товариші" в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментував  учасник миротворчих операцій, полковник запасу Сергій Грабський.

На фото: Сергій Грабський

Як сприймуть нове вітання у Збройних силах України?

Сергій Грабський: Я взагалі не бачу ніяких проблем у тому, що таке гасло тепер буде юридично оформлене. Власне це треба було зробити ще 25 років тому. Я сам навчався в радянському військовому училищі. Сказати, що всі на сто відсотків сприймуть це, то таке завдання навіть не стоїть. Але сучасне українське військо і ті, хто зараз захищає Україну, вони абсолютно сприймуть це гасло. Воно вже використовується і не потребує додаткового пояснення для чого і навіщо.

Для балансу думок, ми надамо коментар керівника Спілки ветеранів Афганістану генерал-лейтенанта Сергій Червонописького. Він у розмові нашим колегам з радіо ВВС Україна сказав, що вважає такий крок передчасним. Цитую: "Це вітання не погано звучить в нинішні часи, воно прийшло із Майдану, але для війська не поспішав би це приймати на рівні статуту. Ми знаємо, що і Майдан був не всією Україно одночасно прийнятий. Точно так і з військом, а воно має цементувати державу. Ще зарано." Він вважає, що це надто радикальний крок і Україні до цього ще треба звикнути.

Сергій Грабський: По-перше, не знаю якими військовими з'єднаннями командував  генерал-лейтенант Червонописький. Треба дуже обережно ставитися до заяв, які лунають від учасників війни  в Афганістані, тому що це фактично була радянська загарбницька війна і вона не має нічого спільного з українськими визвольними змаганнями і тим більше, війною на сході сьогодні. Щодо того, що це завчасно і треба почекати, то я ще раз кажу, що це треба було зробити ще 25 років тому. Тоді б ми вже визначилися б, хто є хто, наробили б менше помилок і, можливо, пішли б іншим шляхом.  Або ми є Україна, або ми не зрозуміло хто. Говорити про вітання військове, яке народилося ще в 19 століття — це вже не на часі. І саме тому власне і треба міняти його відповідно до реалій нашого часу.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!