Світлана Андрущенко: Європа не зробила висновків після війни в Грузії

Світлана Андрущенко: Європа не зробила висновків після війни в Грузії

Десять років від початку війни в Грузії. Чи засвоєні уроки для світу? У програмі Українського радіо "Міжнародний контекст" над цим питанням розмірковувала доцент Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Світлана Андрущенко.

Державний секретар США Майк Помпео наголосив, що Вашингтон ніколи не змириться з окупацією Грузії Росією. Чому Росії зійшла з рук агресія проти Грузії?

Світлана Андрущенко: почнемо з того, що на той момент змінилася адміністрація США, потрібно оцінювати ситуацію виходячи з інтересів самих США. На той час США мали військові операції в Ірані і Афганістані, навряд чи могли говорити про якусь військову підтримку і відкривати черговий фронт в Євразії проти Росії. Але США підтримали режим в Грузії, починаючи з фінансової підтримки, допомоги у реформуванні країни. Можливо, це принесло більше користі, аніж військова операція.

Військова агресія Росії досягла мети у Грузії?

Світлана Андрущенко: Росії не вдалося залишити Грузію у сфері свого впливу, але Росія створила черговий військовий анклав, невирішений конфлікт, який можна використвувати у контексті змін і розстановки сил. Недарма Абхазія і Південна Осетія - це проекція інтересів на Чорноморський регіон, адже Чорне море - одна з найбільших глубоководних акваторій, де можна розмістити флот. Другий аспект полягає у тому, що Абхазія і Південна Осетія давали Росії можливість проектувати сили далі на південь. Тому на той момент основною метою був не контроль території Грузії, а створення зручних умов для вирішення стратегічних питань.

Можна сказати, що агресія Росії проти Грузії розв'язала руки для подальших агресивних дій щодо інших країн?

Світлана Андрущенко: напевно, що так, адже Росії вдалося реалізувати план анексії Криму, розв'язати війну на сході України. Ми бачимо, що війна в Україні принесла більше уроків Європі, аніж конфлікт Грузії. Тоді Європа не зробила висновків.

Чи згодні ви, що нині США повертаються до політики "ізоляціонізму", яка була притаманна країні між світовими війнами?

Світлана Андрущенко: можливо, самим США цікаво зосередитися на внутрішньому розвитку, тому що економічні кризи продемонстрували значні прогалини в економічній моделі країни. Недарма Трамп наголосив, що його політика - "Америка понад усе". Там де війна - там завжди є економічний інтерес. Тому в стратегії США вбачаємо дистанціювання, щоб через систему нових союзницьких відносин стабілізувати позицію в регіонах Близького Сходу.

Прослухати повну версію розмови.