Олександр Павліченко: "Для Росії життя Сенцова не становить цінності"

Олександр Павліченко: "Для Росії життя Сенцова не становить цінності"

Росія повільно вбиває Олега Сенцова. 10 серпня минає 89 день його голодування. Адвокати і сестра кажуть про критичний стан Олега Сенцова, офіційні особи Росії стверджують, що його стан нормальний, як дізнатися правду? Коментар для програми Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" від виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка.

Як можна реально зараз дізнатися про стан здоров'я Олега Сенцова?

Олександр Павліченко: Сама велика проблема, і ми наголошували на цьому, що не існує незалежного механізму контролю за станом Олега Сенцова. Ми розуміємо, що інформація, яка надійшла  з російських джерел, вимагає прискіпливої перевірки. Коли говорити про його фотографію, так само виникають питання щодо достовірності і дати, і стану Олега Сенцова. Достовірним джерелом надходження такої інформації може бути або міжнародна організація, або інші структури, які мали б виконувати такий моніторинговий процес спостереження. Це б якраз би поставило всі крапки над "і", хоч ми розуміємо, що в будь-якому випадку людина, яка голодує 89-й день не може бути в задовільному стані, хоч там і сказано, що лікарі оцінюють його стан, як задовільний.  

Олег Сенцов - це та людина, яка стоятиме до кінця. А зараз така ситуація патова, що багато чого залежить від тієї людини, яка впливає на всі ті кризові процеси і страшну війну в Україні - від Путіна, і яка чекає особистого прохання Сенцова про помилування. А Олег Сенцов цього не робитиме. Як далі розвиватимуться події? Чи можна вплинути на Путіна, щоб він все таки ухвалив відповідне рішення?

Олександр Павліченко: Ми ж знаємо, що, на жаль, на сьогоднішній день якихось інструментів впливу на Путіна не існує. І будь-які звернення, які звучали і від міжнародних організацій, і від окремих держав, не мають жодного відгуку, жодного результату.

Невже Росія готова взяти на себе такий злочин?

Олександр Павліченко: На жаль, для Росії людське життя важить дуже мало. Для них життя Сенцова не становить якоїсь цінності. І тут ми не можемо нічим зарадити, немає механізму впливу. Олег Сенцов виступив із таким протестом, і ця форма протесту, я думаю, може бути доведена до кінця. До нього зверталися із закликом припинити голодування, з тим, щоб залишитися в житті і здоровій формі, щоб продовжувати цю боротьбу. На жаль, це поки що теж не мало успіху. Олег, я так думаю, вирішив стояти до кінця.  

Сьогодні з'явилася інформація, що було спілкування двох президентів - Російської Федерації і Франції. Путін з Емануелем Макроном поговорили, і, зокрема, Путін пообіцяв Макрону незабаром надати інформацію про стан здоров'я Сенцова. Чи це можливо і коли, і що може надати російська сторона?

Олександр Павліченко: Надавати інформацію про стан здоров'я - це одна ситуація. наскільки ця інформація є достовірною - це інша ситуація. Саме оцей факт, що ми не бачимо, що відбувається за лаштунками, є певні викиди інформації, такі, як оця фотографія, але вони не дають картину про зміну стану здоров'я. Ми маємо окремі фрагменти інформаційні, які не дозволяють зробити остаточний висновок. Ми знаємо точно, що Олег Сенцов уже 89 днів голодує і що наближається ця критична межа кількості днів, які можна тримати голодування. Знову таки наголошу на тому, що відповідальність за збереження його життя і здоров'я лежить безпосередньо на тих лікарях, які слідкують за Олегом Сенцовим і за тим пенітеціарним закладом, в межах якого він перебуває, оскільки він сам не здатен обирати собі спосіб лікування і можливості умов утримання.

Прослухати повну версію програми.

На фото - Олександр Павліченко.