У Збройних силах України запроваджується військове вітання "Слава Україні!"

У Збройних силах України запроваджується військове вітання "Слава Україні!"

"Слава Україні!" замість "Здравствуйте, товариші!". Замість привітань радянського зразка у Збройних силах України запроваджується військове вітання "Слава Україні!". Вперше його офіційно проголосять під час параду у День Незалежності. Наскільки це важливо для армії? Чому тільки зараз вдалося погодити це рішення між військовими, ветеранами АТО і Урядом? Розібратися у ситуації допомагав слухачам програми Українського радіо "Сьогодні. Вдень" Денис Антіпов, учасник бойових дій на Донбасі, учасник військового параду на Хрещатику у 2016 році.

Що ми можемо сказати у цьому контексті, крім банального - нарешті?

Денис Антіпов: Це важливе і дуже правильне рішення. Це, по-перше, поєднує сучасну українську армію з тими вояками, козаками армії УНР, які за численними свідченнями використовували гасла "Козакам слава!", потім українськими націоналістами, українськими повстанцями, ну і взагалі українськими патріотами, які воювали на Донбасі, брали участь у майданах під цим гаслом, жили і вмирали з цим гаслом на вустах. Тому це дуже важливо. Це показує, що український народ, всі ті, хто воювали за незалежність, єдині. Тому я вважаю, що використовувати його в армії правильно.

Кажуть, що 4 роки чекали на це рішення, тому що вважали цей крок ризикованим, не було єдності в суспільстві. Ви, як людина, яка брала участь у бойових діях в сучасній українській армії, і як людина, яка брала участь у військовому параді, чи ви відчували, що самі військові, армія вже готові до того, щоб не кричати "Здравствуйте, товариші" і "Бажаю здоров'я", чи як там це казалося ще в радянській армії?

Денис Антіпов: Я думаю, що так, тому що завжди можна сказати, що хтось не готовий до чогось. Але, щоб почати щось, треба взяти і почати це робити. У нашому випадку це продовжити, тому що багато патріотів, які зараз проходять службу в Збройних силах чи в інших військових формуваннях нашої держави, користуються цим гаслом на побутовому або неофіційному рівнях. Чимало командирів віталися зі своїми підлеглими саме таким гаслом.

Тобто командири вже зараз вітаються "Слава Україні"?

Денис Антіпов: Так, так, звичайно. Не всі, звичайно, але я таких людей особисто знаю.

Пишуть також журналісти, що Україна нині перебуває на такому етапі своєї історії, коли влада просто зобов'язана робити різкі і ризиковані кроки. Цей крок називають саме таким. Як ви вважаєте, це що ризиковано сьогодні?

Денис Антіпов: Я думаю, це ризик, який необхідний. Він не настільки великий, але це згуртовує націю, тому що коли єдиний народ - єдина країна. Нас має об'єднувати не тільки саме це відчуття, а й такі невеликі кроки, як гасла українських націоналістів, українських військових, які воювали за незалежність. Тому я не вважав би це надто великим ризиком. Це необхідно було зробити.

Наскільки це рішення виявляє ще глибшу проблему і показує нам, що ми ще довго будемо виплутуватися з антиукраїнських російсько-радянських пропагандистських кліше? Які ще вони в армії є на вашу думку, які слід було би викорінити?

Денис Антіпов: Справді, є ще багато застарілих процедур. Деякі з них обумовлені об'єктивними причинами, а деякі, як наприклад, зайвий канцеляризм, документообіг у застарілій формі, уніформа дуже потрібна, потрібна заміна радянської симфоліки, але повільно нам своє робити.

Зойки і сичання російської пропаганди. Зрозуміло, що це рішення ветеранів АТО, Збройних сил України узгоджене з Урядом викличе неоднозначну реакцію у наших ворогів. Чи варто нам на це зважати? Адже вони нас називають укрнацистами і це вітання тільки підсилить пропаганду, спрямовану на внутрішнього споживача?

Денис Антіпов: Моя особиста думка, що ми не повинні зважати на те, що вони собі там думають. Ми повинні вести методи контрпропаганди. А постійно озиратися, що вони там скажуть по своєму телебаченню... Нам потрібно вести чітку інформаційну політику на міжнародній арені, вести мовлення на непідконтрольні території, вести просвітницьку діяльність, бо люди не мають доступу до інформації. Люди мають знати свою історію - що це за гасло, як воно з'явилося...  Це ще 100 років тому українські військові використовували ці гасла. Це необхідно!



Прослухати повну версію програми