Володимир Фомічов: "Для Росії наші заручники - це лише інструмент впливу"

Володимир Фомічов: "Для Росії наші заручники - це лише інструмент впливу"

Під Адміністрацією Президента рідні військовополонених влаштували мирну акцію і вимагали звільнення своїх родичів, які перебувають у полоні понад 2 роки.

Як переконати агресора відпустити наших заручників, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" колишній полонений Володимир Фомічов.



Звісно, ми розуміємо, що від нас мало що залежить. Ми з задоволенням зробимо обмін, але нами завжди хтось хоче скористатися. Я розумію людей. Вони хочуть, щоб їхні близькі були звільнені. Емоційно, звісно, ми хочемо, щоб усе було гарно, все було одразу. Але чи воно так буде. Ви зрозумійте, що для РФ наші заручники, які там є, це інструмент впливу на нас. Але ми теж не маємо забувати про державний інтерес.

Остання формула, яку я прочитав в джерелах, що інша сторона пропонує формулу "всіх встановлених на всіх встановлених". Наскільки прийнятна така формула?

Якщо ми хочемо визволити всіх, то треба визволяти всіх. Але хто такі "встановлені"? Скільки людей там є у підвалах, про яких вони не кажуть? Я знаю, що коли Асєєва забрали, то місяць чи два вони теж не казали, чи є в них, чи немає. Ми знаємо, що в них є багато зон, де вони тримають людей. І ми не знаємо, скільки людей вони схопили насправді. Тому для нас дуже важливо підтверджувати, хто там з наших є.

Стосовно Сенцова вже йдеться про порятунок життя просто. Як повідомляється, звернення матері Сенцова про помилування сина вже передали в Спецкомісію по помилуванню. Яка перспектива його розгляду?

Ми всі розуміємо, що все залежить від волі однієї людини, а саме від Президента РФ Путіна. Якщо він захоче, він його звільнить. Якщо не захоче, він його не звільнить. Не хочеться про це казати, але смерть Олега Сенцова — це великий репутаційний ризик для Росії. Я вже кілька років думаю, чи важлива для них репутація взагалі? Чи важлива для них система людського життя? Путін специфічна людина і ми знаємо, що він не любить відступати.

На фото: Олег Сенцов

Досі тривають суперечки щодо громадянства Сенцова. Російський омбудсмен Москалькова вважає, що він росіянин і обмін громадянина Росії на громадянина Росії неможливий. Ця казуїстика колись може припинитися?

Щоб Олега нам віддали нормально, його треба помилувати. З екстрадицією будуть проблеми, бо якщо його екстрадитувати сюди, то за всіма нормами міжнародного права, він має відбути покарання за нашим законодавством. Але це неможливо, ми це розуміємо. Тому щоб у нас не було проблем у світі, його мають помилувати. Москалькова — це ручна людина і робитиме те, що їй скажуть. Я думаю, вони ще не вирішили це питання. Вони ще думають. Путін все  думає, чи піде на поступки чи гратиме роль сильного пацана, як він думає.

Прослухати повну версію розмови

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!