Сергій Фурса: "Люди мають платити справжню ціну за газ"

Сергій Фурса: "Люди мають платити справжню ціну за газ"

Питання підвищення ціни на газ для населення до рівня промислових залишається серед вимог МВФ. З огляду на ціни на міжнародному ринку, воно може коливатися від 30% до 60%. Українська сторона запропонувала МВФ кілька варіантів зміни формули ціни на газ, які дали б змогу уникнути непідйомного для нас підвищення. Однак домовитися не вдалося.
 
Як довго ми ще можемо опиратися вимогам Міжнародного валютного фонду, спрогнозував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" економіст Сергій Фурса.
 
 
Ситуація невесела, бо треба вирішувати проблему, а не забувати про неї. Наша звичка українська сидіти на березі Дніпра і чекати поки там пропливе мільярд доларів, це не працює. Тарифи підняти треба було набагато раніше. Як би підняли тарифи рік тому, то це було б набагато менше болючіше. Чи можемо ми без МВФ? Ви бачили в липні вже затримку пенсій. Це результат того, що ми зараз без МВФ. Якщо ми будемо так тягнути до виборів, то ми побачимо зростання гривні. Нацбанк вже обрахував курс, який може досягти 40, якщо не буде траншу. Як результат інфляція девальвація, інші речі. І вони не дуже приємні. Набагато більш неприємніші, ніж просто підняти ціну на газ. Тим більше при піднятті тарифів половина населення отримає субсидію і цього не відчує.
 
Деякі ЗМІ вже поширили інформацію, що домовилися з МВФ і гроші дадуть. Ви чули щось таке?
 
У публічний площині є якісь джерела, які кажуть, що все знають, що вже наче домовилися. Подивимося. Поки в нас немає інформації про те, що місія МВФ приїздить такого-то числа. Це означає, що поки що не домовилися. Вважаємо, що не домовилися поки немає дати приїзду місії.
 
Про які два-три сценарії, які запропоновані МВФ, говорив прем'єр? Це означає, що вибір у нас є і він не маленький?
 
Перший сценарій: ми отримуємо транш і в нас продовжуються економічне зростання і валютна стабільність, і зростання зарплат і так далі. Те що ми маємо останні півтора року. Це перший сценарій, коли ми погоджуємося на підняття тарифів. І другий сценарій, коли ми не погоджуємося. Це сценарій коли в нас падає гривня, у нас немає чим заповнити дефіцит бюджету, у нас проблеми із виплатами пенсій, будівництвом доріг. І про економічне зростання і зростання зарплат можемо забути. Ось вам два базових сценарії.
 
Подейкують, що взагалі влада постійно занижувала для населення тарифи на комунальні послуги. Для чого це робилося, яка користь була з того владі?  
 
Не те, що обманювали. Влада так підкуповувала населення. Це дуже легко сказати: дивіться ми про вас піклуємося, бачите, які низькі тарифи? Це плата за той дорогий газ, за який платили все одно платили. А хто за нього платив? Платила держава. Але грошей не було, ми брали в борг. Був великий дефіцит бюджету через те, що держава, всі ми, платники податків, дотували дешевий газ. Це типова ситуація для будь-яких популістичних режимів, коли підкуповують таким чином населення. А населення не розуміє, що все одно заплатить ту ціну так чи інакше. Борг накопичувався. Ми бачили інфляцію, девальвацію і ось наша розплата за наші низькі тарифи. Не буває дешевого сиру у мишоловці.
 
Є думка, якщо піднімуть тарифи на газ, то будуть тотальна неплатежі. Наскільки це правда?
 
Це знов-таки неправда, бо неплатоспроможне населення отримає субсидії і буде платити. А звідки накопичення боргів, то це не населення не платить. Це Фірташ і його облгази забувають заплатити Нафтогазу чомусь і накопичують там борг. Причому він накопичився дійсно за останній рік. І чомусь на них не можуть знайти управу.
 
Прослухати повну версію розмови