Володимир В'ятрович: пісня - дуже ефективний інструмент донесення української ідентичності

Володимир В'ятрович: пісня - дуже ефективний інструмент донесення української ідентичності

Відкриття пам'ятника Миколі Леонтовичу. 100 років світового тріумфу Української республіканської капели під орудою Олександра Кошиця, головним номером якої був "Щедрик" Леонтовича. Про це у програмі Українського радіо "Сьогодні. Вдень" розповідають мер Покровська Руслан Требушкін та директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

У Покровську на Донеччині невдовзі встановлять пам’ятник відомому українському композиторові і педагогу Миколі Леонтовичу. Чому саме там?

на фото: Руслан Требушкін

Руслан Требушкін: Справа у тому, що Леонтович жив у Покровську з 1904 по 1908 рік. Саме у цей час він працював над обробкою славнозвісного "Щедрика". Тоді він працював викладачем музики і співу в школі залізничників, а згодом організував хор робітників залізниці. Він пропрацював у Покровську чотири роки, вимушений був поїхати з міста, але залишилася пам'ять про його творчість. Тому на знак поваги до великого композитора мешканці міста вирішили увіковічнити пам'ять про митця. Ми зпаланували провести низку заходів, присвячених творчості композитора, серед них - музичний фестиваль, встановлення пам'ятника Леонтовичу.

Виповнюється 100 років світового тріумфу Української республіканської капели під орудою Олександра Кошиця. Чому таким важливими для українців є гастролі хорової капели?

на фото: Володимир В'ятрович

Володимир В'ятрович: Ми вже другий рік поспіль відзначаємо століття Української революції 1917–1921 рокі, що для української держави є надзвичайно важливим, адже революція заклала відродження української державності у 20 столітті. Ми відзначали століття українського парламенту, українського уряду, збройних сил. Дуже важливо різносторонньо показати подій революції з точки зору українськорї культури. А українська пісня, хор Української республіканської капели якраз був важливим інструментом культурної дипломатії. Українська пісня мала прорвати російську інформаційну блокаду в Європі, хор мав об’їхати з українською піснею світові країни і продемонструвати самодостатню силу української культури. Це було стратегічне рішення, адже пісня - дуже ефективний інструмент донесення української ідентичності.

Як виглядатиме пам'ятник Миколі Леонтовичу?

Руслан Требушкін: Є дуже гарний ескіз, пам’ятник складається з кількох елементів: гранітний камінь і макет залізничного вокзалу станції Гришине (нині - Покровськ), бронзова фігура Леонтовича, а ще скляна вітрина із зображеними на ній нотами та ластівкою — символом "Щедрика". Робота над проектом триває, жителі міста беруть активну участь у їх обговоренні. Цього тижня на громадській раді ми визначимося, де саме встановлювати пам'ятник. Гадаю, 25-26 числа ми почнемо встановлювати його. Скульптуру відкриють до Дня міста і Дня шахтаря.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!