Мамука Мамулашвілі: російські окупанти здійснюють "повзучу окупацію" Грузії

Мамука Мамулашвілі: російські окупанти здійснюють "повзучу окупацію" Грузії

Передумови для війни між Грузією і Росією зародилися ще в 1990-х роках, коли сепаратистські регіони Абхазія і Південна Осетія проголосили "незалежність" від Грузії, а Росія підтримала сепаратистів. У ніч із 7 на 8 серпня виповнюється рік із початку російсько-грузинського воєнного конфлікту. Війна тривала до 12 серпня, але Росія фактично відібрала в Грузії її території - Південну Осетію та Абхазію. В результаті війни загинуло понад 400 громадян, 30.000 біженців втратили житло.

Про 10 річницю війни Росії і Грузії розповідають в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" військовий експерт Юрій Колесников та командир "Грузинського легіону" Мамука Мамулашвілі.

На початку серпня обстріли і практично вторгнення російських військ з південно-осетинської території на територію Грузії набули характеру окупації. Грузія відповіла на це, Росія цього і чекала, використала це для того, щоб увійти на територію Грузії. Це, за словами Росії, був перможний марш. Як відбувалися бойові дії?

На фото: Юрій Колесников

Юрій Колесников: Це не був переможний марш, хоча підрозділи 58-ї армії Росії Північно-Кавказького регіону за чисельністю перевищувала всю армію Грузії. Росіяни й досі не озучили своїх втрат. Але під час бойових дій з'ясувалося, що сил цього підрозділу не вистачає навіть для захоплення Цхінвалу. Вони почали підтягувати інші підрозділи. Регіони Абхазії та Південної Осетії окупували не сепаратисти, а ударні сили 15 миротворчої бригади Росії, які зняли шоломи миротворців. Тоді США і Турція адекватно зреагували на цю ситуацію, ціни на нафту впали, це допомогло зупинити російську навалу.

На фото: Мамука Мамулашвілі

Мамука Мамулашвілі: Колонна 58 армии России, которая первой вошла на грузинскую территорию, была разбита полностью. За 5 дней войны Россия потеряла около десяти тысяч солдат. Этому есть фактические подтверждения. Не смотря на то, что Россия готовилась к войне, было убито очень много солдат, потеряно большое количество военной техники - в Грузию ввели около трех тысяч едениц военной техники. Грузинская армия очень яростно сопротивлялась, Россия не смогла достичь своих целей - оккупировать всю Грузию. Российские эксперты и политики  заявили, что Россия потерпела поражение, несмотря на то, что удерживает линию оккупации.

Конфликт, который начался в 90-х годах в Грузии, продолжился в 2008 году, и конфликт на Донбассе в 2014 году очень похожи. Сценарий, который был написан для наших стран Россией, идентичен. В 2008 году Грузия была на пике экономического развития, России это не понравилось.

Лінію окупації між Грузією і Південною Осетією, яку контролюють сепаратисти, постійно переносять, захоплюючи територію Грузії. Як це відбувається?

Юрій Колесников: Під'їжджає, умовно кажучи, група "інженерів" з копальними засобами зі збройною охороною, переносять колючий дріт лінії розмежування в глиб території Грузії, ріжуть телефонні дроти, зранку мешканці будинків прокидаються в Південній Осетії. Питання мораль і російська армія - речі несумісні. Російські окупанти займаються тим, що викрадають людей не тільки в Грузії, примушують переписати майно на себе.

Мамука Мамулашвілі: В Грузии идет "ползущая оккупация". Российские оккупанты не просто укрепляют занятые позиции, а и захватывают новые.  Каждый день они разделяют семьи, каждые день кого-то похищают, требуют выкуп - от трех до пяти тысяч долларов. Реальность такова, что сейчас линия оккупации идет к дороге, которая разделяет Аджарию и Грузию. Цель этой "ползущей оккупации"  - разделить эту дорогу.

Прослухати повну версію розмови.

 

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!