В Україні бракує сімейних лікарів (аудіо)

В Україні бракує сімейних лікарів (аудіо)

Нині в Україні бракує сімейних лікарів.

Про це Українському радіо розповів секретар Національної медичної палати Сергій Кравченко.

Речник Міністерства охорони здоров"я Олександр Ябчанка каже, що говорити про стрімке зростання дефіциту кадрів на ринку праці лікарів не варто.

В ситуації розбиралась Ольга Шеремет:

"Катерина Бовсуновська закінчила п”ятий курс Дніпропетровської медичної академії. Майбутній педіатр, вона вирішила змінити спеціалізацію і вступати до Військової медичної академії у Києві. Каже, що на високу зарплату не сподівається.

Катерина розповіла, що для того щоб отримати диплом, цього року потрібно принести до ВИШів направлення з медичного закладу, куди тебе готові взяти на роботу. Молодь, каже вона, хотіла би обирати лікарні обласного рівня, які забезпечені лікарями, влаштуватися ж можна в районі або в селі. Як розповів Українському радіо секретар Національної медичної палати Сергій Кравченко, нині бракує сімейних лікарів. Медичні працівники, за його словами, або перекваліфіковуються та йдуть у бізнес, або виїжджають на роботу закордон.

За словами речника міністерства охорони здоров"я Олександра Ябчанки, будь-які заяви про стрімке зростання дефіциту кадрів на ринку праці лікарів є необґрунтованими. На кінець 2017 року були понад 22 з половиною тисячі лікарських вакансій. Три роки тому - на дві тисячі менше. Спростував речник МОЗ Олександр Ябчанка і інформацію про міграцію медпрацівників за кордон.

Олександр Ябчанка розповів, що міністерство вивчає потребу в лікарях конкретної спеціалізації в конкретних населених пунктах, медзакладах. І, коли зміни відбудуться, місцева влада зможе створити умови для запрошення лікарів та забезпечити їх службовим транспортом і житлом, каже речник МОЗ. За його словами, фінансування від Національної служби здоров’я повинно забезпечити конкурентні умови роботи та зарплати".

Ольга Шеремет. Українське радіо.

Прослухати

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!