Мирослав Гай: "Державні нагороди потребують обов’язкової декомунізації"

Мирослав Гай: "Державні нагороди потребують обов’язкової декомунізації"

Чотири "Герої України" сьогодні перебувають під слідством, повідомив Генеральний прокурор Юрій Луценко на брифінгу. За його словами, державна нагорода "Герой України" дискредитована і варто замінити її на іншу під назвою "Золотий Тризубець".
 
Чи потрібні Україні нагороди і звання радянського походження та інші рудименти комуністичної доби, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" офіцер запасу, керівник Благодійного фонду "Мир і Ко" Мирослав Гай.
 
Моя особиста думка щодо всіх радянських нагород, їх треба, звісно, змінювати. Ми домовилися в країні, що проводимо декомунізацію, відмовляємося від цього всього радянського. Тому, я думаю, що нагороди теж потрібно міняти. Але державні нагороди мають бути. Я знаю Героїв України реальних. Але, звісно, у нас велика кількість людей, які отримували це звання через корупційні схеми. Бо ці звання несуть престиж певний, також достатньо серйозні пільги. У нас є дуже велика кількість цих заслужених, народних. Це все радянщина. Це почесне звання певним чином дискредитоване. Бо якщо ви відкриєте перелік Героїв України, ви зжахнетеся.
 
Я ось відкрив список і дивлюся, що тут є купа людей, наприклад, із Партії регіонів, директори підприємств.
 
Там є відверті бандити, які вбивали людей, на яких є кримінальні провадження з 90-х років. Я не заслужив це звання, хоча й пройшов пекло війни. Але я не хотів би стояти в цьому ряду. Бо там велика кількість елементарних бандосів, як їх називають. Тому, звісно, треба відходити від цієї радянщини. Але державна нагорода сама по собі потрібна. Її треба зробити більш відкритою. Правильно зараз нагороджують військовослужбовців, які пройшли пекло війни. І які там щось зробили, що дуже важливо.
 
Але якщо забирати у негідних, то на підставі чого?
 
Моя особиста думка, потрібно залишити всіх у спокої. Вони мали цю нагороду, нехай вона у них буде. Хоча я хочу зазначити, що ці всі герої народні - це дуже потужне навантаження на бюджет. Але, я думаю, що їх треба залишити. Ті, хто померли, вони вже померли. Нам треба починати наше державотворення. А для держави як такої дуже важливі символи. Ті самі тризуб, прапор - це дуже важливо. Людина мислить цими знаками. І якщо ми будуємо свою нову державу, то наші відзнаки і символи мають бути свої. Хто в минулому їх заслужив чи купив, нехай живуть з нею. Нашим дітям жити в іншій країні.
 
Якщо говорити про бійців АТО, яка для них є нагорода найбажаніша? Адже зараз є багато волонтерських відзнак тощо.
 
Я по собі можу сказати. У мене є різні нагороди. Від Генерального штабу військові значки за якісь досягнення. Є нагороди Міністерства оборони за волонтерство. Є волонтерські нагороди. Але найбільш цінна нагорода, яка в мене є, це від Фонду ветеранів військової розвідки. Це неофіційна нагорода від Фонду, який ветерани створили дуже давно, але вона вважається в нашому середовищі дуже вагомою. Мені дали її за Дебальцеве. Я вам скажу, що хлопцям, які пройшли пекло війни, вони вдягають нагороди, дехто ще і радянські, і сучасні українські. Насправді наче побрякушки. Але заслуживши таку побрякушки, людина щось віддала, щось зробила вагоме. І це дуже важливо.
 
Прослухати повну версію розмови