Дарина Рогачук: "40% нардепів підтримують новий Виборчий кодекс"

Дарина Рогачук: "40% нардепів підтримують новий Виборчий кодекс"

40% парламентарів підтримують зміни до Виборчого кодексу, і 20% - сумніваються, це та частина депутатів, з якими треба працювати. У вересні-жовтні буде критична точка, щоб його ухвалити, бо голосувати за закон можна тільки за рік до виборів, щоб уся виборча система адаптувалося до нового законодавства.

Про підкуп електорату напередодні виборів та перспективи ухвалення нового Виборчого кодексу аналізувала в ефірі Українського радіо  в програмі "Сьогодні. Зранку" журналістка руху Чесно  Дарина Рогачук.

Які вже зараз можна прослідкувати масштаби та форми підкупу виборців?

Дарина Рогачук: Зараз є велика хитрість в українському законодавстві. Виборча кампанія вважається такою, що розпочинається, стартує за три-два місяці до виборів. І тоді це можна назвати підкупом виборців. Те, що відбувається зараз, це демонструється як благодійність, допомога людям. Всі розуміють що це передвиборча кампанія, але офіційно це ніби не так. Починається маленька робота з електоратом. Багато різних продуктових наборів, пенсіонерам приносять ліки. У пакетах є буклети з прізвище кандидата та написом "З турботою про вас". Якщо вам принесли такий пакуночок і то ви вже стали ціллю передвиборчої кампанії.

Що я кажу в таких випадках і що громадські активісти пропагую. Ви можете взяти пакет з продуктовим набором, або пакет з ліками, але не голосуйте за них. Голосувати потрібно свідомо, за кандидатів та їхні передвиборчі програми, а не за пакети з продуктовими наборами чи ліками. Для людей кожен такий подарунок — це велика цінність. Але він не вартий вашого голосу, адже ви фактично продаєте своє майбутнє. Ваш голос — це ваш інструмент, тому голосувати потрібно свідомо.

Чи є шанс, що ще до цих виборів депутати проголосують зміни до Виборчого кодексу, які передбачатимуть скасування мажоритарної системи як такої і ці зміни впровадять повністю пропорційну з відкритими регіональними списками партій. І це зруйнує відточені схеми депутатів-мажоритарників, які проходять до парламенту завдяки грошам, адміністративному ресурсу і подарункам для виборців. А які прогнози, що проголосують? А можливо ніхто за цей кодекс голосувати і не збирається?

Дарина Рогачук: Коли був проголосований Кодекс у першому читанні, назбиралося 226 голосів, це стало несподіванкою і для самих депутатів. Насправді, у Виборчого кодексу підтримка є. Його співавтор Леонід Ємець каже, що 40% парламентарів підтримують законопроект, і 20% - сумніваються, це та частина депутатів, з якими треба працювати. За його словами, Кодекс намагаються завалити поправками. Там є 4400 поправок, які розглядаються у комітеті і дуже повільно.  У вересні-жовтні буде критична точка, щоб його ухвалити, бо голосувати за закон можна тільки за рік до виборів, щоб уся виборча система адаптувалося до нового законодавства.  У нас є шанс на успішне ухвалення цього кодексу, адже ніхто не вірив, що він буде проголосований навіть у першому читанні. Варто також зазначити, що одним із його співавторів є голова ВР Андрій Парубій і він вважає, що виборча реформа - це одна з найбільш революційних реформ, які може здійснити цей парламент. Людям рекомендую почитати більше про нову виборчу систему і про ті переваги, які вона дає. Особисто я з колегами налаштована оптимістично щодо ухвалення нового Виборчого кодексу.

Прослухати повну версію розмови

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!