Державне бюро розслідувань (ДБР) на низькому старті - думка експерта

Державне бюро розслідувань (ДБР) на низькому старті - думка експерта

75 перших слідчих ДБР рекомендовані. Вони ще мають пройти спецперевірку. Комісія з активістів, громадських діячів, яка рекомендувала цих людей, стверджує, що там майже на 90 відсотків все чисто, а от стосовно керівників, яких було рекомендовано ще в середині липня - їх рекомендувала комісія від влади - до тих людей є багато питань. Аналізувала ситуацію у програмі Українського радіо "Україна. Сьогодення" президентка Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень Ірина Верещук.

Чесні і порядні слідчі і не дуже чесні і порядні керівники. Орган зможе нормально працювати?

Ірина Верещук: Ну про що ви кажете... Ми вже побачили карколомну роботу НАБУ і ще карколомнішу роботу САП, і ще побачимо в передвиборчий рік тепер ДБР. Я песиміст у цьому питанні, але мене цікавить його зовнішній вимір, тому що ті репутаційні виклики, які ми несемо перед нашими донорами, я говорю про США, бо саме вони були цією рушійною силою, яка пропонувала саме такі антикорупційні органи і фінансувала їх створення, яка лобіювала, і які досі вірять, що це можливо... На жаль... Я великий песиміст саме з питань створення ДБР, тому що я не вірю, що в передвиборчий рік вони зможуть бути неупередженими, запрацювати, і головне, стати ефективними.  

А що стосується Антикорупційного суду, якому цього тижня Президент дав команду на вихід?

Ірина Верещук: Якраз Антикорупційний суд в мене вселяє певну надію, тому що це питання було настільки високо артикульовано і контрольовано, що я вірю, що в даному випадку це можливо. Бо вже далі буде нікуди. А такі структури, як ДБР, вони занадто малі і занадто нецікаві, якщо говорити про зовнішній вимір цього питання. Зараз Україні сподіватися, що ми самі це зробимо і подолаємо корупцію в вищих ешелонах влади, марно.

Тобто західні партнери нас будуть підштовхувати і контролювати?

Ірина Верещук: Мало того - підштовхувати... Тиснути, тиснути навіть вводячи санкції! Я готова навіть за це дійсно вболівати допоки не зрозуміє естеблішмент, що до таких речей треба відноситися серйозно.   

Цікаво виходить: наче внутрішнє питання, а тінню стоїть міжнародний контекст...

Ірина Верещук: А нічого нового. Ті країни, які реалізовували свої реформи, не є винятком, вони також проходили цей шлях зовнішнього тиску. І якби не було того зовнішнього тиску, вони так само б сьогодні страждали від тотальної корупції.

Але хотілося б, щоб зовнішній тиск був коректний і з повагою до нашого суверенітету.

Ірина Верещук: Абсолютно.
 

Прослухати повну версію програми