Держава поверне частину грошей взірцевим батькам

Держава поверне частину грошей взірцевим батькам

Набув чинності закон про податкові знижки для взірцевих батьків. Це дозволить компенсувати частину коштів, витрачених на дитячий садочок, гуртки, спортивну і музичну школи. Розмір податкової знижки залежатиме від ставки на доходи фізичних осіб. Детальніше про цей механізм розповів у програмі Українського радіо "Ранковий формат" адвокат Ростислав Кравець.

Допоможіть розтлумачити, що ж це за податкова знижка? Від чого вона залежатиме?

Ростислав Кравець: Насправді ця ситуація вже давно існує в Україні. Тобто за навчання і раніше держава відшкодовувала ті витрати, які несуть батьки особи. В даному випадку були внесені відповідні зміни, де цю знижку розповсюдили на дошкільні навчальні заклади, гуртки для дітей, і такий чином батьки мають можливість відшкодувати певну частину коштів, яку вони сплачують за навчання дітей. Є відповідна ставка цієї податкової знижки. Батьки збирають документи, які потрібно надати до податкової інспекції, подають їх, і, відповідно, частину тих коштів, які вони сплатили, тобто там не вся сума, що була сплачена за навчання, а частина, яка розраховується за відповідною формулою - приблизно 45 - 50 відсотків від суми - батькам відшкодовують безпосередньо грошима на їхні особисті рахунки. Я вважаю, що це досить позитивна ситуація.

Давайте нагадаємо алгоритм дій батьків?

Ростислав Кравець: У першу чергу, треба бути в тому навчальному закладі, де здійснена оплата, взяти необхідні квитанції. Приміром, приходите в бухгалтерію дитячого садка і берете квитанцію скільки грошей сплачено за рік. З цією довідкою йдете безпосередньо до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації. Подаєте той перелік документів, які там нададуть. Даєте рахунок, на який треба повернути кошти, і ці кошти повертаються.

Прослухати повну версію програми.