Цього тижня в Україні відзначали Міжнародний день голокосту ромів (аудіо)

Цього тижня в Україні відзначали Міжнародний день голокосту ромів (аудіо)

Цього тижня в Україні відзначали Міжнародний день голокосту ромів. Як розповіла заступник директора Департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації державної міграційної служби Олена Палієнко, в Україні збільшилась кількість представників ромської національності, які отримали паспорти.

Загалом, за її словами, ситуація із документуванням ромів, як і раніше, залишається складною. Відсутність документів позбавляє ромів можливості отримувати державну підтримку, офіційно влаштовуватися на роботу.

З якими проблемами стикаються представники ромської національності в Україні та як їх можна вирішити — у темі розбиралася Юлія Конішевська:

"З'ясувати, яка точна кількість представників ромської національності проживає на території України, неможливо, адже більшість із них не мають реєстрації та будь-яких ідентифікуючих документів, - каже представник омбудсмана з питань партнерства з інститутами громадянського суспільства Андрій Мамалига. За його словами, не виконується національна стратегія інтеграції ромів в українське суспільство, і це, серед іншого, призводить до конфліктних ситуацій навколо громад ромів.

Зокрема, за словами голови столичної поліції Андрія Крищенка, правоохоронці неодноразово фіксували порушення правопорядку в таборі ромів на лисій горі у Києві. Як розповів глава Нацполіції Сергій Князєв, цього року до правоохоронних органів надійшло шість повідомлень про напади на поселення ромів, внаслідок чого одна людина загинула. Усчі випадки насильництва розслідуються, каже представницяі МВС Наталія Бородич.

За останні півтора року паспорт громаднина України отримали майже 5 тисяч осіб ромської національності. Про це розповіла заступник директора Департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби Олена Палієнко. Основна причина неможливості отримати документ — відсутність свідоцтва про народження, а також — недостатня поінформованість громади, каже посадовець.

Стратегію інтеграції ромів в українське суспільство потрібно скасувати, тому що вона не є ефективною, каже голова правління Одеського обласного ромського конгресу, секретар Ромської ради України Сергій Єрмошкін. За його словами, щоб документ працював - потрібно залучати представників ромської громади до його створення і обговорення".

Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!