Олена Гуменюк: найменше груп подовженого дня у маленьких містечках

Олена Гуменюк: найменше груп подовженого дня у маленьких містечках

У МОН пропонують до обговорення новий порядок створення груп подовженого дня. Тепер різниця у віці учнів з однієї групи не має перевищувати двох вікових груп (приміром, з учнів 2-3 класів). МОН пропонує змінити цю норму, щоб різниця у віці учнів з однієї групи не перевищувала двох років. Ще один ключовий момент – зміна умов, необхідних для створення груп подовженого дня. Нині їх можна утворювати лише за наявності необхідної навчально-матеріальної бази, умов для сну в групі подовженого дня, сформованої з учнів першого класу, умов для організації харчування.

Про новий порядок створення груп подовженого дня у програмі Українського радіо "Ранковий формат" розповіла Олена Гуменюк - заступник директора з виховної роботи школи-ліцею №38 імені В.Молчанова м. Києва.

Що нині не так з групами подовженого дня, у чому суть реформи?

Почнемо з того, групи подовженого дня дуже необхідні. Це вихід для багатох батьків, які не можуть забрати дитину зі школи у першій поровині дня. Коли зявилася інормація про можливість скасування груп подовженого дня, це викликало обурення у батьків, але, на щастя, вони будуть працювати. Я дуже часто спілкуюсь з людьми, які проживають у маленьких містах, можу сказати, що саме там найбільше проблем з групами подовженого дня, їх там найменше.

Якщо порівняти старий порядок подовженого дня з новим, можна побачити, що більше уваги приділяється формуванню ключових компетентностей - групи подовженого дня будуть функціонувати не як окремий механізм догляду за дітьми, а як продовження першої половини дня - дітям надається більше часу для прогулянок на вулиці, спортивних годин, зменшився час на самопідготовку. Все залежить від вчителя, від творчого підходу до організації груп. Якщо це буде цікава і різноманітно, дитина не помітить, скільки часу вона перебуває у школі.

Коли, на вашу думку,  краще віддавати дитину до школи, в 6 чи 7 років?

Батьки повинні самі вирішувати, чи готова дитина йти до школи. Як мама, я дійшла висновку, що свою дитину я буду віддавати майже в 7 років. У шість років дітки ще не повністю готові до школи.

Прослухати повну версію розмови.