Микола Поліщук: щоб нація стала здоровою, потрібна просвітницька робота

Микола Поліщук: щоб нація стала здоровою, потрібна просвітницька робота

Уряд впроваджуватиме заходи для профілактики хвороб, що викликані не інфекціями, а способом життя та умовами навколишнього середовища. План, який розробило МОЗ, серед іншого, передбачає на 10 % зменшити зловживання алкоголем, скоротити на 30% споживання солі, знизити споживання тютюнових виробів населенням, на 25 % знизити смертність від ДТП.

Затвердження Національного плану заходів прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук.

Яке ваше ставлення до затвердження Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку?

Програми заходів дуже потрібна, ця концепція була прийнята Кабінетом міністрів ще у 2008 році, але не була впроваджена. Ці заходи - не абміційні плани, а реальність. Наведу декілька прикладів. У 2007 році у ДТП загинуло більше 10 000 людей, у 2016 - менше 4000. Щодо смертності населення і впливу солі на хдоровя людей. Надмірне вживання солі може привести до розвитку ряду захворювань - гіпертонічної хвороби, серцево-судинних захворювань та інших.

Яким чином можливо скоротити вживання солі?

У кілограмі чорного хліба - 13 грам солі, тоді як добова норма солі для людини порядка 9-12 грам. А скільки солі в соліннях, ковбасі, всі підсолюють продукти, які вже й так достатньо солоні. Тому потрібна інформаційн-просвітницька програма, яка б висвітлювала ці питання. Нині смертність в Україні 14,4 на 1000 людей, тоді як ще у 2006 році цей показник сягав понад 16.

Прослухати повну версію розмови.