Антон Левицький: "Спірні питання з призначення субсидії вирішуватиме комісія"

Антон Левицький: "Спірні питання з призначення субсидії вирішуватиме комісія"

Субсидії у новому опалювальному сезоні. Кому призначатимуть, а кому - ні? Чи справді допомогу будуть видавати живими грошима, внаслідок чого одержувачі зможуть залишати собі зекономлені гроші?

Консультант з інформаційних систем та збору платежів за послуги ЖКГ Антон Левицький в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розтлумачив деякі нюанси нововведень.


 
Насправді тут кілька різних фактів і всіх їх треба відкоригувати. Ці зміни внесені ще в квітні цього року. Вони набрали чинності з 1 травня, тобто вони вже діють. На не опалювальний літній період більшість людей субсидії не отримують, бо немає послуг опалення. Тому всіх це буде стосуватися саме з початком опалювального сезону. Як на мене це рішення таке вчасне і правильне, бо механізм змінився дуже радикально, тому є можливість зараз усе опрацювати. По-друге, щодо монетизації субсидій зовсім не так.

А як?

Йде мова про те, що субсидії видаватимуть готівкою. Про це говорять, але документами це ще не встановлено. Є такі наміри уряду, але вони ще ніяк не визначені. Торік і в цьому році діє така норма, якщо в минулий опалювальний сезон сім'я зекономила газ чи електрику, то їм за певні зекономлені обсяги ці гроші в жовтні-листопаді виплатять готівкою.

Щодо тіньового статку і прибутку, як це буде перевірятися?

Я мушу внести деякі корективи. Якщо обмеження по площі квартири однозначне. І сім'я, яка проживає в квартирі понад 100 кв метрів, чи має автомобіль, може отримати субсидію, але такі виняткові ситуації здійснюються лише за рішенням комісії, коли сім'я напише заяву, пояснить обставини, чому вони, маючи такі статки, претендують на субсидію. У нас поширена така страшилка, що до всіх прийде інспектор, зазирне в холодильник, це все неправда.

Якщо у сім'ї і квартира, і будинок, що робити? А доходу немає.

Субсидія призначається за місцем реєстрації. Якщо сім'я має і квартиру, і будинок, якщо вони зареєстровані в квартирі, вони мають вказати членів сім'ї зареєстрованих. І це є домогосподарство, яке претендує на субсидію. Хтось один із членів домогосподарства, не має значення, хто саме, пише заяву і вказує всіх зареєстрованих осіб.

Це стосується і тих, хто винаймає квартиру?

Ті, хто винаймає квартиру, теж можуть претендувати на субсидію, маючи офіційний договір оренди. Внутрішні переселенці теж можуть претендувати на субсидію в житлі, в якому вони проживають, навіть без договору оренди. Тобто вони просто подають заяву, документи, які підтверджують, що вони оплачують послуги в цьому житлі і цього достатньо.

Що робити, якщо дитина, наприклад, вчиться за кордоном?

Зараз усі ситуації, пов'язані з тим, проживає людина за кордоном чи ні, розглядає комісія. Якщо є довідка, ви її подаєте і комісія призначає субсидію. Якщо довідки немає, комісія направить соціального інспектора, який прийде перевірить, чи справді дитина не проживає. Тобто є можливість і без довідки теж призначити. Система насправді гнучка і її мета допомогти тим, хто дійсно потребує субсидії і відсіяти тих, хто забезпечений і може сам оплачувати.

Прослухати повну версію розмови