Ірина Верещук: потрібно відновити військові формування на кордоні з Угорщиною

Ірина Верещук: потрібно відновити військові формування на кордоні з Угорщиною

Уряд Угорщини створив посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну. Київ вимагає пояснень від Будапешта.

Президент Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень Ірина Верещук в ефірі програми Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" прокоментувала цю ситуацію.

Як реагувати на такі дії Угорщини?

Угорщина вкотре продовжує йти на конфронтацію і загострює ситуацію з Україною, переслідуючи внутрішню та зовнішню мету. Тим не менше, Україна адекватно реагує на це, вимагаючи пояснень від дипломатів і влади Угорщини. Якщо вони говорять про програми, які фінансують на Україні, мені здається тут повинна бути збільшена роль спецслужб, які мали б розібратися, з якою метою здійснюються фінансування. Адже Закарпаття - це не тільки угорські етнічні групи. Якщо це державні кошти Угорщини - це одне, якщо це зроблено за кошти ЄС, тоді не потрібно говорити, що це робить Угорщина. Жодна країна-сусід такого собі не дозволяла.

Варто зазначити, що Україна недопрацьовує в частині децентралізації. Якби громади набули статусу і повноважень, які знають, що відбувається на кордоні, Угорщина нам би не розповідала, як виховувати дітей у садочках. Україна має перейти від слів до діла. Потрібно відновити військові формування на Закарпатті, тим більше вони там раніше були - там розташовувався батальйон 128-ї гірсько-піхотної бригади у місті Берегово.

Прослухати повну версію розмови.