Кирило Сазонов: "Справа Савченко-Рубана вплине на перебіг президентських виборів"

Кирило Сазонов: "Справа Савченко-Рубана вплине на перебіг президентських виборів"

Якщо проти українського парламенту, Президента,  Росія готує такі теракти руками своїх маріонеток, значить українська влада рухається у вірному напрямку і ворог непокоїться.

Заяву Генерального прокурора про завершення слідства у справі Савченко-Рубана в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментував політолог Кирило Сазонов.

Чому саме на полігоні УСО "Альфа" під час спільного брифінгу Генпрокурор та перший заступник голови СБУ заявили, що СБУ і Генпрокуратура завершили слідство у справі щодо народного депутата Надії Савченко та Володимира Рубана, яких звинувачують у підготовці теракту та спробі повалення державної влади?

Кирило Сазонов: Це дуже логічно і це правильний антураж, тому що саме бійці спецпідрозділів і захищають Україну від терактів, від дій ворожої розвідки, бойовиків, диверсантів. Дуже правильно як на мене.

Не секрет, що навіть найгучніші справи або розвалюються у судах, або затягуються, а потім лунають звинувачення на адресу суддів чи з боку суддівського корпусу, мовляв, а що ви хотіли, якщо прокуратура не якісно підготували справу, не якісно провела досудове розслідування. І адвокати потім не залишають каменя на камені від цих справ. Які перспективи конкретно у цієї справи на Вашу думку?

Кирило Сазонов: Якщо процесуальні документи підготовлені з помилками і не якісно, звичайно хороший захист із цим розбереться. З іншого боку і до суддівського корпусу також є претензії. Деякі рішення, особливо зв'язані із сепаратистами, з діями колишньої влади інколи викликають непорозуміння. Щодо цієї справи, то є оптимістичні прогнози, оскільки дуже потужна доказова база, відео та аудіо матеріали. Також якщо проаналізувати поведінку підозрюваних, то вони дуже нервуються. Савченко пише листи президенту Трампу, відмовляється від адвокатів, грається в піар, не намагається займатися захистом. Рубан намагається домовитися про обмін його з ДНР на українських військових. Вже  про це заявив його адвокат. Видно, що вони нервуються. Значить докази досить переконливі.

Пролунала заява адвоката Рибіна. Він вважає, що таке пізнє ознайомлення з документами — це порушення прав Рубана. Чи не лунають такі заяви дещо наївно, коли мова йде про справу державного перевороту?

Кирило Сазонов: Ми бачимо, що ця справа не лише чистий кримінал, а частково піар-проект  антиукраїнських сил. Сам Рибін каже, що 13 серпня йому дадуть матеріали справи для ознайомлення. В середині вересня буде назначено судове засідання. Місяць на ознайомлення достатньо, і цей термін йому не скорочують.  Я не бачу тут особливих проблем.

Заява прокурора про те, що офіційно вже доведено про організацію злочину на першому етапі. Це, як Ви сказали, перетворилося на піар-справу. Хто і як далі її використовуватиме? Як впливатиме на клімат напередодні Президентських виборах?

Кирило Сазонов: За висловами Савченко, бо Рубан говорить набагато менше, вони намагаються обходити мовчанням такі теми, що вони приїздили в ДНР, зустрічалися з правою рукою Захарченка, що зброю їм не надавали саме російські бойовики, і таку зброю, яка в Україні не використовується. Намагаються промовчати про фінансування цього злочину. Вони намагаються говорити про те, що є такі люди, які не люблять Президента, борються з корупцією, диктатурою якоюсь. І тому Президент їх те ж не любить. Тому ця справа політична.  Вони будуть грати на тому, що це внутрішній український конфлікт: ніби люди проти влади в Україні і готові воювати. Відмовчуватимуться про російську роль.

Це довго граюча справа? Як Ви гадаєте, до виборів її затягнуть?

Кирило Сазонов: Я сподіваюся що доведуть. І не розумію, чому справа повинна слухатися в суді дуже довго. Зрозуміло, що захист Савченко та рубана буде всіляко її затягувати, висловлюватимуть клопоння, проситимуть відводу судді, затягуватимуть штучно і досить довго можуть це робити. Справа дуже проста — є два фігуранта, аудіо та відео записи, люди яких вони намагалися завербувати, які дають свідчення і справа виглядає досить простим. Але хороші адвокати можуть затягувати справу. А ще апеляція на вирок, касація, Верховний суд, потім подадуть до Міжнародного з прав людини. Тому всі юридичні процедури треба витримувати скрупульозно. Я сподіваюся, що за півроку їх вже можна засудити.

Результат  справи Рубана та Савченко вплине на перебіг президентських виборів?

Кирило Сазонов: Справа набула розголосу, тому вона вплине на президентські вибори. Адже не просто піймали злочинців, які готувалися зробити теракт в центрі Києва. Якщо проти української ВР, Президента, влади  Росія готує такі теракти руками своїх маріонеток, значить українська влада рухається у вірному напрямку і ворог непокоїться.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!