Марія Красненко: "КПВВ перебувають на балансі військово-цивільних адміністрацій"

Марія  Красненко: "КПВВ перебувають на балансі військово-цивільних адміністрацій"

У контрольних пунктах в'їзду-виїзду на лінії зіткнення в районі проведення операції Об'єднаних сил станом на 30 липня чекали 155 автомобілів, повідомляє ДПСУ. Загалом попередньої доби через КПВВ пройшло майже 40 тисяч осіб та 5 тисяч транспортних засобів.

Чому на пунктах пропуску часто утворюються черги, прокоментувала  в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" координаторка з юридичних питань ГО "Донбас СОС" Марія  Красненко.



Марія  Красненко: Відповідно до статистики, щомісячно лінію зіткнення перетинає понад мільйон осіб, що свідчить про зацікавленість осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях у виїзді на підконтрольну територію. По-друге, нам потрібно, я кажу про державу, розуміти причини виїзду. Оскільки саме від цього має будуватися політика держави у питанні осіб, оскільки ми завжди повторюємо, що ми боремося насамперед за територію, ми боремося за людей, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Причина виїзду, чому дуже часто люди апелюють, їздять тому, що бачать в Україні перспективу. Звісно, не можна відкидати той факт, що багато людей виїжджають за пенсіями, за соціальними виплатами. І безумовно, з метою відвідування родичів.

Кому підпорядковані ці пункти в'їзду-виїзду?

Марія  Красненко: Це, мабуть, одне з найболючіших питань, оскільки станом на сьогодні пункти пропуску фактично знаходяться під контролем військово-цивільних адміністрацій Донецької та Луганської. Нагадаю, що в Луганській області є лише один пункт пропуску, що є надзвичайно болючим питанням. Військово-цивільні адміністрації мають ці пункти на балансі. Однак пропри те, що визначений власник, досі немає коштів на це. Відповідно до цього, ніяких дій фактично здійснюватися не може. Відповідно до нового проекту постанови, яка має регулювати порядок в'їзду, тепер має бути навіть визначений бюджет на все це. Зараз окремі пункти пропуску забезпечуються раніше волонтерами, окремими діячами, військово-цивільними адміністраціям.

28 липня Генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер у рамках робочого візиту був на цьому пункті. Було піднято питання функціювання КПВВ "Золоте", яке б значно розвантажило діючі контрольні пункти на лінії зіткнення. Взагалі після візитів високопосадовців щось змінюється?

Марія  Красненко: Ми проводимо моніторинг і бачимо, що після цих візитів фактично нічого не змінилося. Крім того, що пункт пропуску "Майорськ" зараз модернізується в плані перенесення на 300 метрів. Там відбуваються технічні роботи, пункт розширяється і змінюється. Частіше здійснюють візити на пункт пропуску "Майорськ", він таким туристичним став.

Щось ви з іронією говорите. Чому?

Марія  Красненко: По-перше, він найближче знаходиться до Краматорська і це дуже зручно транспортно, коли здійснюють візити представники міжнародних організацій. Дуже мало хто відвідує інші пункти, зокрема, Станицю-Луганську, Мар'їнку, Новотроїцьке. Бо це далеко, транспортно незручно добиратися. Але я б закликала міжнародних представників здійснювати візити і на інші пункти пропуску.

Що там відбувається? В якому вони стані?

Марія  Красненко: Вони виглядають приблизно так само. По типу вони стандартні. Це пункт пропуску — заїзд, виїзд. Нічого надзвичайного на вигляд там немає і в принципі не має бути. Ці пункти пропуску мають бути швидко розгорнуті і швидко згорнуті. Бо ми маємо надію, що вони є тимчасовими пунктами пропуску і найближчим часом їх не буде, оскільки буде відновлено контроль над нашими територіями.

Прослухати повну версію розмови