Людмила Филипович: "Не буде в Україні війни між православними"

Людмила Филипович: "Не буде в Україні війни між православними"

Церкви порізно відзначають річницю Хрещення Русі.

Чи варто сподіватись, що в Україні врешті буде одна хресна хода? Що об’єднає конфесії? Учасниця програми Українського радіо "Плюс-мінус" - релігієзнавець Людмила Филипович.

Чи свідчить таке нарізне відзначення річниці Хрещення Русі, що сторони є непримиренними?

Людмила Филипович: Ні, не думаю. Все таки вони впливають одна на одну і вже немає такого протистояння. Якби не підливала масла в вогонь Москва, зокрема РПЦ, мені здається, що вони могли б домовитися. Вони майже були на шляху до домовлення. Як тільки втручаються сили ворожі Україні, тут же моментально порозуміння між українцями зникає. Тому давайте дочекаємося "томоса". Це легалізує ту частину церкви, яка зараз не входить до Вселенського православ'я, а з часом люди розумні, свідомі, а українці завжди були розумними, прийдуть до висновку, що в Україні має бути одна церква.

Один із українських політиків, не буду його рекламувати, на тижні заявив: якщо патріарх Варфоломій надасть хоч один документ, навіть беззмістовний, спрямований на створення помісної церкви, то в Україні буде громадянська війна. Вона буде в кожному місті, в кожному селі за храми. Чи справді українське суспільство готове розпочати громадянську війну, якщо Константинополь дасть Києву "томос"?

Людмила Филипович: Абсолютно не готове, воно достатньо інертне. Зовсім недавно проводилися дослідження, визначали які цінності важливі для українців, так релігія стоїть на 12 місці. На першому місці стоять проблеми земні - родина, здоров'я, навчання, перспектива роботи і т.п., а вже потім релігія. Я не думаю, що українці вже настільки релігійні, щоб через такі питання розпочинати громадянське протистояння. Україна завжди була поліконфесійною, завжди на її карті знаходилася маса всяких церков, конфесій, і ми знаходили порозуміння. І зараз знаходимо. Відкритих протистоянь у нас немає. І нам ніхто не нав'яже чужу точку зору. Це Москві хочеться, щоб у нас крім внутрішніх проблем матеріального характеру, з'явилися ще й проблеми духовного. Не буде в Україні війни між православними.

Тобто, за вашими словами, тільки втручання ззовні може спричинити непередбачуваний сценарій?

Людмила Филипович: Так, і це стосується не тільки духовних справ. Якби не втручалася Москва в проблеми Донбасу, Криму, ми б врешті-решт налагодили відносини і з цією частиною України. За 25 років важко збудувати державу в тій ідеальній формі, про яку мріяв Макіавеллі. Ми майже дотягнули до певних моментів, але бачите, нас постійно пробують посварити між собою. Лишіть нас у спокої! Все, що я можу сказати і Путіну, і патріарху Кирилу. Ми знайдемо, як між собою порозумітися!

За даними фонду "Демократичні ініціативи" ім. І. Кучеріва, нині створення помісної автокефальної церкви в Україні підтримують 31 відсоток українців. 20 відсотків проти. А торік підтримували автокефалію 37 відсотків. Чому ідея єдиної помісної церкви втрачає прихильників?

Людмила Филипович: Ні, вона не втрачає прихильників. Тут же можуть бути різні групи респондентів, яких опитують. Вони не завжди збігаються. Йдеться про інше: релігійні, знову ж таки, питання слабо стосуються і торкаються українців на громадянському рівні. Це, скоріше, приватна справа. У нас не дуже прийнято демонструвати свою релігійність. Вона скоріше інтровертна.

Яке ваше бачення, що може об'єднати конфесії?

Людмила Филипович: Напевно, самоусвідомлення того, що ми маємо стати державною нацією, а обов'язковим маркером цієї державної нації має бути духовна єдність. Вона, як правило, презентована церквами.

Прослухати повну версію програми.

На фото - Людмила Филипович.