Євген Невмержицький: гроші з-за кордону українці передають через знайомих

Євген Невмержицький: гроші з-за кордону українці передають через знайомих

Обсяг грошових переказів в Україну через системи переказу коштів з початку 2018 року склав в еквіваленті $1,2 млрд, з України – $140 млн.  Цифри прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" кандидат економічних наук, керуючий партнер Консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький.

Про що свідчать ці цифри?

Це свідчить про те, що у нас дуже велика кількість відїхала за кордон на заробітки, бо в Україні люди не можуть знайти роботу. Звідти вони перераховують офіційними шляхами такі значні суми. Іншими шляхами, які не може проконтролювати НБУ, перераховуються ще більші суми.

Які це інші шляхи, чи будуть вони підконтрольні уряду?

Вони і не будуть контролюватися урядом, гроші часто просто передають через знайомих готівкою. передавати через банківські послуги дуже дорого. Але ці перерахування впливають на зміцнення гривні в середині країни, на покращення української економіки. Це дуже прикра статистика - держава не забезпечила прозорих і простих можливостей перерахунку коштів через банківську систему. Але останній закон про валютні операції передбачає скасування чинні на сьогодні застарілі документи щодо системи валютного регулювання і контролю, а також лібералізує здійснення розрахунків в іноземній валюті. Держава рухається в напрямку інтересів громадян.

З України перераховують $140 млн. Куди йдуть ці гроші?

Найбільше коштів перераховують на навчання дітей.

 

Прослухати повну версію програми.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!