Ігор Козловський: "Питання про автокефалію треба вирішувати динамічніше та відкрито"

Ігор Козловський: "Питання про автокефалію треба вирішувати динамічніше та відкрито"

"Довго був розбрат, і на цьому грали ті гравці, які не хотіли, щоб Україна постала як єдина соборна держави. Зараз йде війна і треба вирішувати  питання про автокефалію української церкви більш динамічно та  відкрито".

1030 років хрещення Русі: що насправді відомо про ті події - погляд з точки зори, традиції церковної і світської історії, чи є різниця? Автокефалія Української церкви: шлях від Москви йде через Стамбул. На ці теми розмірковував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту філософії НАН України, президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків  Ігор Козловський.

Що нам відомо про ті події 1030-літньої давнини з точки зору релігійної та історичної. Володимир шукав того клею, який би склеїв населення Київської Русі. І вирішив, що найкращим буде саме християнство. Що відомо про ті часи?

Ігор Козловський: Наукове дослідження того періоди триває вже близько 200 років. У нас не має документальних підтверджень тих чи інших думок, тому існує багато версій.  Християнство приходило поступово на територію Київської Русі. Тут жили і іудеї, мусульмани. В той час пошук об'єднавчої ідеології він тривав. Щоб всі народи які знаходилися на цій території. Для володаря давало всю повноту владу. Прийняття християнства це був тривалий процес. І болючий процес, адже важко було людям перейти з однієї ідеології на іншу. Крім того, нічого не писалося про християнство, не були переведених на старослов'янську мову християнські книги.  Грецькою та латиною не читали, тому нічого не знали про цю релігію та її цінності. Приймаючи щось нове, вони так чи інакше об'єднувалися навколо свого національного бачення. Отож, поступово приходило християнства до Київської Русі. Християнами не народжуються, християнами треба стають.

Позитиви, які отримала Київська Русь після прийняття християнства.

Ігор Козловський: Християнство прийшло на ці землі, коли була вже певна культура спілкування, і стало  каталізатором культурного розвитку, пришвидшило ці процеси. Це дало можливість народу зростати, навчатися мудрості не лише своєї, але й запозиченої разом з християнством.

Мали ми вже митрополію, втратили її і тепер знову претендуємо на свою автокефальну церкву. Через ці історичні перипетії, чи має ми право на це.

Ігор Козловський: Безумовно, ми найбільша православна держава, колиска східноєвропейського християнства.  У нас є всі історичні підстави для цього. В ці часи переживаємо агресія з боку Росії. Нам конче потрібна автокефальна визнана у світі православна церква. Довго був розбрат, і на цьому грали ті гравці, які не хотіли, щоб Україна постала як єдина соборна держави. Раніше  не можна було робити таких різких рухів, щоб не ускладнювати ситуацію. Зараз йде війна і треба вирішувати  питання про автокефілію української церкви більш динамічно та  відкрито.

Прослухати повну версію розмови

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!