Володимир Огризко: "Ейфорія, яка з'явилася в Кремлі, розбилася об чітку позицію державної машини США"

Володимир Огризко: "Ейфорія, яка з'явилася в Кремлі, розбилася об чітку позицію державної машини США"

Кримська декларація США і реакція Росії на неї. Коментар програмі Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" колишнього міністра закордонних справ України Володимира Огризка.

4 роки тому США дали чітку відповідь на те, що ніколи не визнають анексію Криму Росією. Чому зараз з'явився новий офіційний документ Держдепу? Ваша Версія?

Володимир Огризко: Версія є простою. Після Хельсінки у багатьох з'явився сумнів чи позиція США залишається такою, якою вона була задекларована ще 4 роки назад. І в цьому контексті дуже чітка, дуже пряма, недипломатично пряма декларація розставляє крапки над "і". Тобто, та чергова ейфорія, яка з'явилася в Кремлі після зустрічі в Хельсінкі, вона в черговий раз розбилася об дуже чітку позицію державної машини. Не заяв тих чи інших лідерів, а позиції держави.

Держдеп уповноважений говорити від імені держави і ця заява є абсолютно зрозумілою. Сигнал Москві пішов максимально чіткий: жодних надій на якусь зміну позиції відносно окупованих територій від США чекати не слід. І що дуже важливо, на мою думку, що автоматично і синхронно ще раз те саме підтвердили як представники Євросоюзу, так і представники окремих країн, включаючи й ті, на які Москва ставить максимально сильно, зокрема, на Італію. Так само чітко і ясно заявлено, що жодних змін у позиції бути не може. Для України це дуже важливо.

Американський політикум, на відміну від Трампа, зробив однозначні висновки, причому достатньо швидко.

Володимир Огризко: Це правда. Це означає, що американська державна машина працює стабільно. І навіть якщо на капітанському містку з'являється дещо нестабільна фігура в оцінках і заявах, то це зовсім не означає, що корабель поміняє курс. Чому? Тому, що це в інтересах цієї держави. Якщо поставити під сумнів післявоєнні кордони, то це означає поставити під сумнів всю систему безпеки, що склалася. Це надто дорого, щоб на такі речі йти. Тому всі важелі впливу, які є в американській системі, працюють синхронно на підтвердження цієї стабільності. І в даному випадку, навіть така найвища посадова особа, як президент, самостійно не здатні щось змінити. Це не російський рейх, це - демократія. І в цьому її сила.


Прослухати повну версію програми.