Валерій Пекар: нові люди в старих структурах діятимуть за "законом солоного огірка"

Валерій Пекар: нові люди в старих структурах діятимуть за "законом солоного огірка"

Посадовці чинять опір реформі державного управління, а більшість громадян не розуміють значення цієї реформи. Як зрушити міністерські мури, достукатися до управлінців та переконати людей? Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповів підприємець, громадський діяч, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар.

Як ви розумієте реформу державного управління, для чого вона потрібна?

Реформа державного управління - ключова точка модернізації країни, бо без неї просто нема кому впроваджувати решту змін. Без нових кваліфікованих та вмотивованих людей з відповідними повноваженнями будь-які починання потонуть у бюрократичних хвилях. Нинішній уряд виріс на засадах  пострадянської планової економіки, який міг лише керувати, ніхто не навчався і не мав завдання розв'язувати суспільно значущі проблеми. Коли Україна отримала незалежність над таким пострадянським урядом просто підняли український прапор, але ситуація в країні не змінювалася, бо треба уміти керувати вже не тоталітарною державою, а країною з ринковою економікою. Потрібно змінювати не лише міністрів, але й всіх людей, які працюють в апараті уряду та виконують роботу, треба змінювати структуру уряду та процеси, які там відбуваються. Нові люди в старих структурах і за тими ж процесами не будуть працювати по-новому. Завдання реформи державного управління - залучити в уряд нових держслужбовців, які були б здатні впровадити всі інші реформи, бо нині нема кому робити реформи фізично.

Здається, це ви писали про ефект "солоного огірка", коли свіжий огірок потрапляє в діжку з солоними і стає солоним...

Так, нові люди в старих структурах швидко попадуть під дію "закону солоного огірка" - спробуйте свіжий хрусткий огірок занурити у діжку із солоними - і він стане солоним. Треба змінювати все - людей, структури, процеси. Старі люди в нових структурах будуть робити те ж саме. Нові ж люди в нових структурах зі старими процесами швидко стануть так само неефективними, як і старі.

У чому полягає суть реформи державного управління?

Перше - це деполітизація. Як було раніше? Політична партія приходить до влади і ставить своїх людей на ключові посади. Потрібно, щоб державні службовці і політики функціонували окремо. Всі розвинуті країни, яким вдалося відокремити політику від державної служби, проходили через дуже важливий етап - створення аполітичної професійної державної служби. Далі - позбавити міністерства зайвого функціоналу. Управління державною власністю є джерелом корупції номер 1. Всілякі інспекції і органи контролю - номер 2. Надання адміністративних послуг, видача довідок та сертифікатів - номер 3. Саме інспекційна діяльність та монополія на адмінпослуги є джерелом хабарів, а величезна державна власність є основним фактором політичної корупції високого рівня. Міністерства не можуть викинути старий функціонал, бо цього вимагає чинна законодавча база — отже, треба її змінювати. У нас в країні в сто разів більше державних підприємств, аніж в країнах ЄС. Тому потрібна приватизація. Фактично вона розблокована цієї весни.

Головне — нема кому займатися аналізом і виробленням державної політики, що є основним завданням уряду. Тому потрібні нові люди, вже сформовано 50 директоратів. Вони відповідальні саме за стратегію та розробку і втілення державної політики. Вже завершено майже 800 конкурсів на посади в них. Ніякий урядовець вже не зможе туди призначити "свою" людину.

Прослухати повну версію програми.

На фото - Валерій Пекар.

Останні новини
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Десять історій, одна душа: Blockbaby представив дебютний альбом "Рефлексія"
Десять історій, одна душа: Blockbaby представив дебютний альбом "Рефлексія"
"Даня у клітці зі спогадами": Blooms Corda випустили сингл про спогади та ностальгію
"Даня у клітці зі спогадами": Blooms Corda випустили сингл про спогади та ностальгію
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Новини по темі
"Видано 5203 житлових сертифікати на понад 9 млрд гривень", – Шуляк про компенсацію за зруйноване житло
Скептики прорахувалися. Данілов щодо рішення ЄС про початок переговорів з Україною
Рада Україна-НАТО: В альянсі вражені реформами, здійснюваними Україною
"Посилення інституцій та добір доброчесних людей": яких реформ чекає США від України
Шлях України до НАТО скоротився на крок — Жовква про підсумки Вільнюського саміту