Сергій Александров: транспортні засоби обладнають обмежувачами швидкості

Сергій Александров: транспортні засоби обладнають обмежувачами швидкості

Після нещодавніх страшних смертельних аварій на дорогах України влада оголосила план зниження аварійності. Про що свідчать перші результати? Про це розповідає у програмі Українського радіо "Сьогодні. Зранку" начальник відділу контролю ліцензійних вимог Департаменту державного контролю Державної служби України з безпеки на транспорті Сергій Александров.

За останні роки смертність на дорогах україни суттєво зменшилася. Організація World life expactancy на основі даних Світової організації охорони здоров'я склала рейтинг країн за смертністю у ДТП. Згідно з останніми даними, показник України становить 9,11 смертей на 100 тисяч населення. Дослідники віднесли Україну до країн з "низькою" кількістю смертей у ДТП. Після нещодавніх страшних смертельних аварій на дорогах України влада оголосила план зниження аварійності. Які результати перевірки?

Зазначу, що безпека на дорогах поліпшилася. Нині продовжено дію мораторію планових перевірок суб'єктів господарювання, тому згідно з законом Укртрансбезпека здійснює тільки позапланові перевірки, головне завдання - контроль транспортинх засобів на дорозі. Хочу зауважити, що ми не почали,  постійно контролємо перевізників, які перевозять пасажирів. З початку року перевірено понад 46 тисяч транспортних засобів і складено понад 11 тисяч актів про порушення законодавства. Це свідчить про те, що у коженого четвертий перевір транспортних засобів зафіксовано порушення і їх притягнуто до відповідальності.

20 липня Україну шокувала хвиля смертельних ДТП, які за день забрали одразу 18 життів. Міністерство інфраструктури та МВС одразу ж заявили про спільну масштабну кампанію контролю дорожнього руху. Посилення контролю полягає у тому, що перевірки здійснюють одночасно інспектори Укртрансбезпеки і поліція. Повноваження двох органів більш ефективні. Це вже не перший такий захід, проведений цього року. 17 квітня вже була подібна акція, в результаті було виявлено дуже велику кількість порушників. Ця робота продовжується.

Якщо казати про захід, який почався, за три дні було перевірено понад дві тисячі транспортних засобів. Головні порушення - відсутність документів, порушення через недотримання режиму праці та відпочинку, порушення через незадовільний технічний стан транспортних засобів.

Первізники в Україні працюють із порушенням правил перевезення - більшість з них працює без ліцензії, це так?

Більшість мають ліцензії на перевезення, але порушення полягає в тому, що більшість перевізників під виглядом нерегулярних перевезень здійснюють регулярні перевезення, не маючи на це дозволу. Таким чином вони здійснюють недобросовісну конкуренцію.

Коли в Україні з'являться комфортабельні автобуси, зникнуть переповнені переобладнані маршрутки?

Дорожнє законодавство буде реформоване. Вже є декілька законопроектів, які знаходяться у Верховній Раді, їх розробляло Міністерство інфраструктури разом з МВС. Окрім обмеження швидкості у містах до 50 км/год перевізників зобов'яжуть встановлювати обмежувачі швидкості - автомобільні пристрої, які будуть примусово встановлювати максимальну швидкість руху для кожного транспортного засобу. Один із законопроектів увібрав у себе ряд Директив ЄС. Практика використання таких пристроїв у країнах ЄС показала позитивні зміни в дорожній безпеці. Вважаю вже цього року цей необхідний законопроект потрапить до Верховної Ради.

Прослухати повну версію програми.

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
Велосипедисти, самокатники та моноколесники не повинні їздити поруч із автівками — Дробишева
"Ця ділянка проблемна ще з часів будівництва". Інженер про закриття кількох станцій метро у Києві
Штрафи є одним із найдієвіших способів профілактики ДТП — юрист
Без альтернативи, але прозоро. Заступник міністра про систему електронних ТТН