Владислав Власюк: "Права людини однакові для всіх, вони універсальні"

Владислав Власюк: "Права людини однакові для всіх, вони універсальні"

Порушення прав українців у ЄС: як змінити ситуацію? Як обстоювати свої права?

Цю тему обговорили в студії програми Українського радіо "Сьогодні. Вдень" ведуча Галина Бабій і Власюк Владислав, генеральний директор Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України.

Чому так стається, що сигнали про дискримінацію українських працівників надходять з дружньої Польщі?

Владислав Власюк: Я б не був впевнений, що останнім часом стає більше таких випадків. Інша справа, що ми останнім часом більше про це чуємо, більше дізнаємось, але чи стає цих випадків більше? Або комусь стало вигідно про це говорити.

Кому?

Владислав Власюк: Кому - я не знаю, мабуть політичні або навіть геополітичні інтереси різних наших сусідів, але з нашого боку для нас важливо, щоб відповідним чином захищались права людини - українців, які перебувають за кордоном. Тут відзначу, що нам вдалось піднести ці випадки на максимально високий політичний рівень.

1 червня в Брюсселі відбувся діалог із прав людини "Україна - ЄС". Українську делегацію очолив заступник міністра з євроінтеграції Міністерства юстиції України Сергій Петухов, і в рамках того діалогу частково Україна звітувала про виконання своїх зобов'язань про забезпечення прав людини в Україні, а також вперше в історії наших стосунків із ЄС, ми задавали питання ЄС з приводу порушення прав українців у ЄС. Ми сподіваємося, що піднівши ситуацію на високий політичний рівень, нам вдасться змінити ситуацію.

А як ви отримуєте інформацію про випадки дискримінації, адже дуже часто наші працівники, які їдуть заробляти на елементарному рівні некваліфікованої робочої сили, не повідомляють про це, мовчки терплять, аби не наражатися на ще більше небезпеку?  

Владислав Власюк: Це є певною проблемою для нас. У прямому сенсі ми не отримуємо такої інформації. Звичайно, є якісь українські громадяни, які зазнавши порушень своїх прав за кордоном, звертаються у відповідні дипломатичні чи консульські служби України. Таких не багато, але вони є. Про ці випадки ми могли б дізнаватися частіше, якби міністерство здійснювало моніторинг. Крім того, дізнатися можна з різних джерел. Ті випадки, які ми виносили на діалог, в основному ми їх вишукували самостійно і максимально верифікували з консульськими і дипломатичними службами України. Але мало дізнатись, потрібно і запобігати, і вирішувати проблему. Міністерство юстиції, зі свого боку, хотіло б аби існував якійсь чіткий зрозумілий механізм. Але поки що у нас є мінімальна якась готовність міністерства допомагати українцям вирішувати їхні питання. Мені здається, що українці, які працюють юристами в інших країнах, з радістю долучилися б до цієї роботи.

Діалог України з ЄС щодо прав людини. Що це таке? Коли він розпочався? Що він дає нам реально?

Владислав Власюк: Це політичні розмови на найвищому рівні. Вони тривають вже 3 роки поспіль. Один раз на рік українська делегація приїжджає до Брюсселя або брюссельська делегація приїжджає до України. Цього разу ми їздили до них. По суті, це зводиться до того, що сторони обмінюються спостереженнями щодо стану дотримання прав людини. Переважно мова йде про Україну, про виконання Україною зобов'язань, які випливають з Угоди про асоціацію з ЄС. Також приймаються або затверджуються операційні висновки, тобто беруться якісь нові зобов'язання що треба робити. Чому це для нас добре? Тому що на найвищому рівні приймаються якісь правильні, позитивні речі. Це механізм, який дозволяє втілювати загальнополітичні розмови про захист прав людини, а у підсумку реалізовувати конкретним визначеним механізмом. Тому це важливо.

Яка різниця між легальним і нелегальним трудовим мігрантом. Чи мають вони однакові можливості звернутися, заявити про свої проблеми, якщо фіксують якісь прояви дискримінації?

Владислав Власюк: Будь яка держава, а особливо держави ЄС для яких дотримання прав людини є чи не найголовнішою цінністю, мають своїм обов'язком забезпечення прав людини у відповідній державі. Жодним чином на це не впливає статус - легальний чи нелегальний, українець, поляк, жінка, чоловік, дитина, чорношкірий чи азіат, не має значення. Права людини однакові для всіх, вони універсальні. Якщо у вас є проблеми, то треба звертатись, треба говорити. Якщо навіть це сьогодні не стосується вас, то завтра може торкнутися.

Прослухати повну версію програми.

На фото - Владислав Власюк.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Китаю вигідна Росія-васал, яку не переможуть — Огризко
При створенні УКФ відбувалася тиха революція — Наталія Кривда
Із додатковими 180-ма тисячами снарядів у ЗСУ буде паритет із росіянами — Селезньов
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
Непран: Після війни Україна матиме грошовитий експорт — продаж зброї