Сергій Фурса: "Ми маленька країна на узбіччі економічного світу"

Сергій Фурса: "Ми маленька країна на узбіччі економічного світу"

Перебіг реформ в Україні.

Про реальний стан української економіки, про здобутки і про те, як розвиватиметься економіка у передвиборчий період йшлося в програмі Українського радіо "Сьогодні. Вдень". Гість студії - інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Віталій Науменко: Дивлячись на Україну і споглядаючи на те, як живемо ми і як живуть поляки, угорці, громадяни багатих і не дуже багатих країн Європи, які все одно знаходяться в кращому становищі... Ви для себе знайшли відповідь, чому у них вдалося і вдається, а у нас все більше говорять про це?

Сергій Фурса: ну тому, що вони щось робили для цього, а ми нічого не зробили, чи, принаймні, недостатньо зробили. Це все просто. Вони зробили ті реформи, які були необхідні, ще на початку 1990-х. У тій же Польщі була шокова терапія, коли всі кричали ай-яй-яй, і після цього Валенсу більше ніколи не обрали президентом. Але зараз Польща багата країна, яка розвивається. Просто вони зробили "домашнє завдання".

Віталій Науменко: І провели люстрацію, очевидно.

Сергій Фурса: Вони провели люстрацію, чи не провели, тут питання не в люстрації. Питання в тому, чи робите ви ті речі, які потрібно робити, чи не робите. Ми провели люстрацію. Чи дало це якийсь результат - ні! Ми і зараз не виконуємо ті економічні базові речі, які потрібно робити для того, щоб жити добре.

Віталій Науменко: Парламент пішов на так звані літні канікули. Ми їхні усміхнені обличчя, охоплені передвиборчим ражем,  побачимо аж 4 вересня. Прем'єр Гройсман, звертаючись до Парламенту, казав, що нам потрібно ухвалити як мінімум 36 економічних законів, для того, щоб продемонтрувати суспільству, що ми хочемо змінювати ситуацію, хочемо проводити структурні реформи. Парламент виконав аж 25 відсотків зобов'язань - ухвалено всього 9 законів. Мав чи не мав право вищий законодавчий орган держави йти на канікули?

Сергій Фурса: Ну якби від того, що вони залишилися, щось би змінилося, можна було б дискутувати, мали вони їхати на канікули чи ні... Багато людей видихнули - нарешті вони поїхали, нічого поганого не зроблять... У нас є приклад тих же словацьких реформ, коли було дуже багато зроблено. В той час 90 відсотків пропозицій уряду приймалися. В Україні голосує менше 30 відсотків депутатів. Тому те, що вони б залишилися, не факт, що вони б проголосували. Деякі речі лежать в Парламенті вже кілька років. Наприклад, закон про захист прав кредиторів, який тільки прийняли, лежав кілька років. Від того, що депутати працюють, нічого не змінюється.  

Віталій Науменко: Кабмін планує посилити контроль за заможними українцями. Кого будуть підводити або відносити до багатих українців і як може змінитися їхнє життя? З 1 січня 2019 року багаті українці можуть опинитися під посиленим контролем податківців. Відповідний проект закону розробив Мінфін. Що говорить, зокрема, цей приклад? Чи той це шлях, який має сповідувати Україна?

Сергій Фурса: Я цей закон не бачив і не думаю, що будуть когось прижучувати. Питання в тому, що коли ви когось прижучуєте, все рівно це жодного результату не дає. Венесуела прижучила своїх багатих і зараз інфляція сотні тисяч відсотків. Ось варіант нового курсу для України. Україні не треба вигадувати жодних велосипедів. Нашо нам свій велосипед, коли воно все працює і всі живуть добре. А ми будемо розказувати світу з голим задом як воно має розвиватись... Ми маленька країна на узбіччі економічного світу. Ми просто маємо зробити те, що зробили заможні країни. Є прості речі, які просто треба виконати, а далі можна щось собі вигадувати.

Віталій Науменко: Сьогоднішня ситуація дуже загрозлива. Чи можна казати, що ми усвідомлюємо всю глибину тих загроз, що несе неотримання траншу з боку МВФ, а потім й інших міжнародних фінансових інституцій і донорів України, і що ми гарантовані від сценарію дефолту?

Сергій Фурса: Базовий сценарій, при якому ми залишаємося в програмі з МВФ, це оптимістичний перебіг подій - у нас дійсно є зростання економіки, у нас залишається стабільною національна валюта і ми продовжимо це зростання навіть незважаючи на політичну турбулентність. Але все це працює, якщо ми отримаємо транш. Якщо ми транш не отримаємо, то вже восени у нас почнуться суттєві проблеми, які викликані тим, що у нас є борги, які треба погашати. Для того, щоб погасити цей борг, нам треба його якось рефінансувати, залучити до кінця 2019 року 6 мільярдів доларів... Цього року нам потрібно 2 мільярди доларів. Без транша МВФ ніхто Україні гроші не дасть, бо Україна звикла не виконувати свої зобов'язання. Без транша МВФ прогноз Нацбанку - 40 гривень за долар на кінець року.

Прослухати повну версію програми.