Павло Ковтонюк: "Підписання декларації з лікарем не має кінцевого терміну"

Павло Ковтонюк: "Підписання декларації з лікарем не має кінцевого терміну"

Триває кампанія з підписання декларацій з лікарями. Вже 152 медичні заклади змогли отримати перші кошти від держави за лікування пацієнтів. Як це вплинуло на якісь обслуговування у медичних закладах, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері"  заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.



Павло Ковтонюк: Це вплине на якість, але це не зможе вплинути миттєво. Зміна полягає в тому, що ми починаємо платити лікарям за реальний результат для вас. Тобто як ти полікував людину, наскільки людина задоволена чи вибирає вона тебе — впливає на дохід. Ми запроваджуємо конкуренцію, яка навколо пацієнта. Тобто треба більше до себе залучати пацієнтів, треба дбати про них, ставати людянішими. Тоді вони підуть і за ними гроші підуть.

Що робити людині, якщо за зазначений перелік безплатних послуг у медзакладі з неї беруть гроші?

Павло Ковтонюк: Найперше і найочевидніше — це зміна лікаря. Не потрібна якась особлива процедура для розірвання декларації, просто можна обрати іншого і підписати з ним декларацію. Попередня буде анульована сама. По-друге, треба обов'язково скаржитися. Зараз працює наша традиційна урядова лінія 15-45, а з осені Національна служба здоров'я запровадить окрему свою гарячу лінію. В договорі між Національною службою здоров'я і закладом, який надає допомогу прописана дуже чітка норма про те, що два випадки порушення норми про оплату послуг призводять до розірвання цього контракту. Тобто заклад залишається без договору, без грошей за те, що бере гроші з вас за послуги, які сплачені Національною службою здоров'я з наших податків.

Якщо у лікаря дві тисячі пацієнтів, скільки талонів він отримає на місяць для УЗД, аналізів, кардіограми?

Павло Ковтонюк: Електрокардіограма входить в перелік послуг первинної допомоги і не може надаватися платно. Щодо УЗД та аналізів, вони надаються вже наче вторинним спеціалізованим рівнем рівнем і поки що там реформа не діє. Там вона запрацює з наступного року і будуть укладатися договори з поліклініками, з консультативними центрами, лабораторіями, з державними і приватними.

Як будуть лікувати тих людей, які не уклали угоду з лікарем? Яку допомогу їм зможуть надати?

Павло Ковтонюк: Таким людям буде надаватися невідкладна допомога. Є чіткий перелік і доволі довгий станів, які є невідкладними. Наприклад, дуже сильно піднялася температура, різкий біль, травма. В таких випадках можна звертатися і невідкладна допомога буде надана. Але планова допомога, наприклад, консультація щодо хронічного захворювання, вакцинації, вона не буде надаватися без декларацій. Тому з деклараціями варто поспішити. В майбутньому буде діяти система направлень і треба буде мати сімейного лікаря, який буде видавати направлення до спеціалістів. Тільки тоді буде оплачувати ці послуги  Національною службою здоров'я.

Коли це буде?

Павло Ковтонюк: В 2019 це запрацює для спеціалістів з дослідження аналізів, з 2020 і для лікарень. І поступово ці правила, які діють в усьому світі, будуть працювати і в нас.

Який ще часовий ресурс мають ті люди, які ще не підписали декларацію?

Павло Ковтонюк: Для підписання декларацій з лікарем немає кінцевого терміну. Можна будь-коли її укласти. Але правило про невідкладну допомогу вже вступило в дію з 1 липня. Тобто вони можуть приходити до лікаря, отримувати допомогу. Але з практичної точки зору, якщо ти прийшов до сімейного лікаря по допомогу, то вже можна і укласти з ним декларацію. Це зовсім нескладно, займає 5-10 хвилин.

Прослухати повну версію розмови

Останні новини
"Побачення з Євробаченням-2": Рекорди конкурсу
"Побачення з Євробаченням-2": Рекорди конкурсу
Живи тут і зараз: IRYN видала новий трек "Час є"
Живи тут і зараз: IRYN видала новий трек "Час є"
LAUD: "Музика – моя зброя, яка працює і допомагає"
LAUD: "Музика – моя зброя, яка працює і допомагає"
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас
"Дощ іде, але сонце світить": Blooms Corda презентує новий альбом
"Дощ іде, але сонце світить": Blooms Corda презентує новий альбом
Новини по темі
Сьогодні можна звернутися до будь-якого сімейного лікаря, незалежно від того, чи підписана з ним декларація — Ляшко
Страховий бізнес по-українськи: що українцям варто знати про страхову медицину
Міністр охорони здоров’я Максим Степанов про погіршення ситуації з COVID-19, нові тести та участь у виборах
60% українців вважають, що влада має продовжити медичну реформу з суттєвими змінами ─ коментує експерт
У кожній області потрібно додати до 50 лікарів-епідеміологів – Ірина Микичак про підготовку до другої хвилі епідемії коронавірусу