Олександр Сергієнко: "Дніпроазот" не можна було віддавати під приватний контроль

Олександр Сергієнко: "Дніпроазот" не можна було віддавати під приватний контроль

Підприємство "Дніпроазот", який є єдиним виробником рідкого хлору в Україні, що використовують 170 водоканалів для знезараження питної води, попередило, що припиняє поставки та зупиняє виробництво реагента. За офіційною версією, робота "Дніпроазоту" зупинилася 15 червня через підвищення ціни на газ. За неофіційною - зупинка роботи підприємства з метою політичного тиску.

Чому ціла країна стала заручником монополіста і як вийти з цієї ситуації, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко.

Чи не перебільшуємо ми ситуацію, що склалася з постачанням рідкого хлору?

Ні, звичайно. На деяких водоканалах реагента залишилося на 7-10 днів, далі водоконали мусять зупинити роботу. Ситуація дійсно критична. Вчора відбулося урядове засідання, але інформації немає, з цього можна зробити висновок - ситуація складна.

Чи є альтернатива українському рідкому хлору?

Є різні хлоровмісткі компоненти, які можуть замінити рідкий хлор. Але ця ситуація сталася несподівано, ніхто не сподівався, що підприємсвто так брутально порушить договори і припинить подачу реагента. Це - шантаж, зроблений руками працівників підприємства. Вони зібралися на мітинг, зачитали резолюцію з вимогами до уряду.

Якщо підприємство не запрацює, наскільки швидко можна замінити рідкий хлор іншими реагентами, щоб врятувати ситуацію, чи є виробники таких дезінфекторів в Україні?

Справа у тім, що все устаткування на водоканалах використовує для знераження води рідкий хлор. Водоканали почали пошук імпортного рідкого хлору, але транспортувати цю речовину у великих цистернах не можна. Можливо це дасть поштовх для технологічного переобладнання устаткування на водоканалах. Тим більше рідкий хлор - дуже небезпечна речовина. Якщо цистерна розгерметизується, випаровуються мільйони смертельних для людини доз речовини. Зберігання рідкого хлору на водоканалах в цистернах по 60 тонн - це потенційна "бомба".

Робити великі запаси рідкого хлору заборонено, тому власники "Дніпроазота" скористалися ситуацією, зупинили підприємство, таким чином можна чинити тиск на владу. "Дніпроазот" не можна було повністю віддавати під приватний контроль, тому маємо таку проблему в масштабах країни.

Прослухати повну версію розмови.