Андрій Миселюк: "Трамп виграв кубок Путіна в бігу по граблях"

Андрій Миселюк: "Трамп виграв кубок Путіна в бігу по граблях"

Трамп і Путін зустрілися...

Як Трамп пояснюватиме лідерам Конгресу свої заяви? Коментар програмі Українського радіо "Сьогодні. Вдень" - від директора Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрія Миселюка.

Віталій Науменко: Те, що скоїв Дональд Трамп, воно для багатьох нагадує відро, чи щось більше у фізичному обсязі, холодної води. Для вас це стало несподіванкою чи ви були готові до такого?

Андрій Миселюк: Це, насправді, тільки повторення того, що було. Рівно рік тому вони зустрічалися на саміті 20-ки в Гамбурзі і тоді я написав колонку, що Трамп виграв кубок Путіна в бігу по граблях. Це було в липні минулого року. І там саме про це і було, що він виглядав повністю, як відомий, він був непевний у своїх коментарях, він давав обіцянки, які не зможе виконати, зокрема, щодо створення спільної групи з розслідування кіберзлочинів. Тобто зараз ситуація повністю повторюється. Головна проблема в тому, що тут був повністю неправильно вибраний формат - тобто зустріч один на один, без підтримки держсекретаря, помічника з питань нацбезпеки, інших аналітиків.

Віталій Науменко: Чому Трамп з такою настирливістю домагався цього формату "тет-а-тет", коли в цьому форматі брали участь він, Путін і двоє перекладачів? Таким чином, пояснюють експерти, Трамп намагався вбити кількох зайців. Він говорив, що хоче ближче познайомитися зі своїм російським колегою, мінімізувати витік інформації і він, очевидно, хотів сказати щось таке, про що не повинні були знати його радники, які, до слова, займають щодо Російської Федерації значно жорсткішу позицію.

Андрій Миселюк: Всі ці міркування теж відповідають реальності. Проте ще є одна складова - цей формат практикують як Путін, так і Трамп. Тільки у Путіна він до блиску відточений під час спілкування з іншими політиками. Що стосується Трампа, то він виходець з іншого середовища, він із великого бізнесу. Там теж домовленості досягаються у такому форматі... І Трамп, звичайно, теж досвідчена людина, проте не можна сліпо копіювати ці схеми. Коли він спробував це зробити в Північній Кореї з Ким Чен Ином, то, незважаючи на його переможний твіти, всі побачили, що ситуація залишилася дуже небезпечною. Питання не вирішено. Навпаки, саме на цих перемовинах Трамп здав важливий козир про спільні навчання з Південною Кореєю не отримавши за це нічого. І це Путін і його адміністрація в Кремлі дуже уважно аналізували, вони були до цього готові. Звичайно вони зрозуміли, що цей формат виграшний, що Трамп не вміє фіксувати домовленості, не вміє створювати механізми, які будуть контролювати їх виконання, і вони цим скористалися.  

Віталій Науменко: Чи вірите ви в конспірологію, тому що такий формат залишає велике поле для різного роду конспірологічних версій? Коли президент найбільшої в світі економічної, військової потуги домагається такого формату, очевидь, є йому що сказати своєму колезі, про що б він не хотів щоб чули інші?

Андрій Миселюк: Тут навіть не треба будувати великих конспірологічних теорій. Трамп, як великий бізнесмен, і в політиці теж намагається так діяти. Без сумніву, що там йшлося про якісь економічні домовленості і він намагався просувати ці інтереси.

Віталій Науменко: Що може нового сказати Трамп конгресменам, які, в тому числі його однопартійці, його засуджують?

Андрій Миселюк: Звичайно він буде намагатися якимось чином аргументувати свою позицію, але вона повністю протирічить обраній лінії Держдепу, Вашингтону, якої вони дотримуються з часів Обами. Головна проблема в тому, що Трамп намагається вести "business as usual". Тобто він у своїх думках виходить з того, що на дворі 2013 рік - ще немає ніякої гібридної агресії, немає анексованого Криму, немає війни на Донбасі, яку розв'язала Росія... Він каже, що є деякі непорозуміння, але можна ці питання владнати і співпрацювати. Це було б актуально і зрозуміло в 2013 році, але після того були і, що стосується самої Америки, втручання Росії в американські вибори, що визнали і американські розвідницькі органи, і політики. Тут друга головна проблема в тому, що Трамп повівся зовсім не так, як інші західні політики. Вони кажуть: у нас можуть бути вдома проблеми, але коли ми виходимо на міжнародну арену, ми захищаємо інтереси своєї країни. Те, як він повівся при розмові з російським розвідником, а Путін лишається розвідником, незважаючи на те, що давно в розвідці не працює, він (Трамп) дані своєї розвідки не те, що підставив, а в ніщо поставив...

Віталій Науменко: Які наслідки, якщо повертатися до оцінки підсумків того, що відбувалося в столиці Фінляндії, матимуть заяви Трампа?

Андрій Миселюк: Цікаво те, що буде відбуватися в практичній площині. Я думаю, що, по-перше, буде серія твітів Трампа про те, що його неправильно зрозуміли, і потім можливий відкат по деяких позиціях.



Повну версію програми слухайте за посиланням.