Юрій Чорний: "В Україні щодня гине одна футбольна команда і її тренер"

Юрій Чорний: "В Україні щодня гине одна футбольна команда і її тренер"

П'яні за кермом. Трагічна статистика в Україні шокує. У регіонах збільшується кількість випадків ДТП зі смертельними наслідками внаслідок того, що водії сідають за кермо напідпитку. Які інституції у нас займаються безпекою руху і профілактикою ДТП, що для цього робиться розповів у програмі Українського радіо "Сьогодні. Зранку" заступник директора Науково-дослідного інституту медицини транспорту МОЗ України Юрій Чорний.

Що тут може зарадити? Посилення відповідальності чи незворотність покарання?

Юрій Чорний: Перш за все я хочу сказати, що загибель людей за кермом або пішоходів - це величезна трагедія. І ми бачимо, що дорожньо-транспортний травматизм займає майже перше місце в Україні. І ми розуміємо, що в нашій країні гине щороку майже 4,5 тисячі людей, ми розуміємо, що в нашій країні травмується понад 40 тисяч людей, ми розуміємо, що більше 100 тисяч людей потребує психологічної допомоги і реабілітації після ДТП. В Україні щодня гине одна футбольна команда і її тренер. Це 12 людей в день. Ми всі маємо трагедію, коли десь падає літак, де понад 300 людей гине, і ми розуміємо, що в Україні кожного місяця падає такий літак.

В світі відповідає за безпеку дорожнього руху ВООЗ. І це не випадково, тому що перш за все людина, яка сідає за кермо, вона повинна відповідально до цього відноситися. Що я зробив для того, щоб не було ДТП? Самовідповідальність - саме важливе, а далі ще сукупність факторів.

Які заходи на рівні держави вживаються для того, щоб таких ДТП не було?

Юрій Чорний: Сьогодні у нас почала крашще працювати Національна поліція. Транспорту стало більше, людей стало більше, вони стали більше зупиняти транспортні засоби, які мають хоч якісь ознаки. Великі штрафи за керування в нетверезому стані. Планується прийняти більш жорстокі заходи на рівні законодавства. Але ж скільки б ми не підвищували штрафи, скільки б ми не робили, у нас є така ментальність, що ми робимо щось навпаки. Тому і соціальна реклама, і заходи впливу на рівні родини можуть допомогти.


Повну версію програми слухайте за посиланням.