Вадим Пристайко: "Тепер ми вже точно знаємо, чому ми мали ще 10 років тому вступити в Альянс"

Вадим Пристайко: "Тепер ми вже точно знаємо, чому ми мали ще 10 років тому вступити в Альянс"

Сьогодні стартує Брюссельський саміт НАТО.

Які очікування України від цієї важливої події? Своїми думками щодо цього у програмі Українського радіо "Сьогодні. Зранку" поділився Вадим Пристайко, голова місії України при НАТО.

Розкажіть, що буде з цим самітом, як там все буде відбуватися?

Незважаючи на те, що ми зустрічаємось, комісія "Україна - НАТО", яку ми проводимо вже 20 років, цього разу буде у форматі, коли за столом переговорів буде сидіти і Україна, і Грузія одночасно. За великим рахунком це теж непогано, тому що 10 років назад у Бухаресті нам пообіцяли, що Україна і Грузія стануть членами Альянсу. Мені здається, що це чудова нагода сісти цим двом країнам за стіл разом із НАТО і переговорити, що ж змінилося за ці 10 років, як ми просунулися до нашої мети і що ще треба зробити.

Наскільки у нас є шанс на якісь прориви?

Україна подорослішала... Якщо 10 років тому ми їхали з формулюванням: візьміть нас, будь-ласка, ми такі ж самі, як Польща, Чехія, Румунія і ми теж хочемо бути захищеними, то тепер ми вже точно знаємо, чому ми мали ще 10 років тому вступити в Альянс і уникнути цієї війни, яка четвертий рік забирає наших солдат. Ми хочемо, щоб нас визнали аспірантом, тобто кандидатом, ми хочемо, щоб визнали, що в світі є країни, які хочуть стати членами Альянсу. Є країни, які хочуть знищити Альянс, як Росія, і є країни, які хочуть разом із 29 членами Альянсу знати, що вони у безпеці. Є 4 країни, які претендують, це Македонія, Боснія і Герцоговина, Україна і Грузія. Ми хочемо, щоб Альянс визнав, що Україна є цим аспірантом.

Що значить визнали, вони ж ніби і так нас визнають?

Ми хочемо, щоб вони нагадали самі собі і сказали нам, що рішення, прийняте 10 років тому, що Україна стане членом Альянсу, чинне. Ми також хочемо, щоб вони визнали, що Україна дійсно змінила свої закони і чітко визначила, що курс на членство в НАТО є стратегічним курсом України. Ми хочемо, щоб цього разу це зробили лідери держав - президенти, які сидітимуть за "круглим столом".

Якщо згадувати про Угорщину, про те, що вона заблокувала комісію "Україна - НАТО", як бути тут?

Мені здається, що Угорщина зловживає принципом консенсусу, тобто взяти в заручники НАТО в цій суперечці з Україною - це з самого початку ідея не дуже розумна. Вони трохи забувають, що насправді ми турбуємося про українців, які мають угорське коріння, які теж хочуть говорити своєю рідною мовою, і це обов'язок наш, Міністерства оствіти щоб ці діти вміли говорити і українською, і угорською мовами. Ми не збираємося розмінювати це на нашу взаємодію з НАТО, ми не збираємося іти на якісь поступки, які виходять за розумне пояснення, яким чином забезпечувати мовні потреби нашої української громади, яка говорить угорською мовою. В цьому є концептуальна проблема. Ми не торгуємо безпекою цих людей у Закарпатті в обмін на те, скільки буде годин на день, на тиждень, на місяць української і угорської мови. Це принципова позиція, яку зайняли наші депутати, принципова позиція Президента. НАТО нам сказало, що ми дуже хочемо сісти за стіл переговорів із Україною. Для цього ми пропонуємо формат "Україна - Грузія". Це варіант, який ми не використовували раніше. Нам дуже подобалося мати комісію "Україна - НАТО". Я впевнений, що після того, як президенти знайшли інший варіант і показали Угорщині, що на будь-які дії буде протидія, цей накал страстей піде на спад.

Наскільки, з вашої точки зору, є консенсус щодо збільшення цієї організації всередині самого НАТО?

Альянс, як велика родина, намагається тримати всі чвари і проблеми всередині. Іноді певні твіти прориваються, і створюють відчуття, доволі неприємні для всіх. Всі лідери, які зібралися на саміт стурбовані тим, як піде діалог, тому що принцип консенсусу, який закладений, не просто данина моді, це безпека. Якщо одна зі сторін відчуває, що крок організації призведе до її персональної або групової небезпеки, то ця країна вимушена проголосувати проти будь-якого рішення.

НАТО теперішнього стандарту, це коли 29 країн сидять за столом і обговорюють неприємні і складні питання. Разом із тим, поки що ніхто з НАТО не виходив і ніхто не намагався напасти на цю організацію. Оця цінність того, що ця організація є настільки потужною, що в світі немає ворога, який би загрозжував її членам, є привабливою для нас і для інших членів Альянсу. Як би лідери не сварились, вони розуміють, що безпека це головне.

Засідання комісії "Україна - НАТО не відбудеться, але заплановані зустрічі Порошенка з лідерами країн НАТО, зокрема з президентом Франції і прем'єром Нідерландів. Йшлося про можливість зустрічі з Трампом. Стратегічне і тактичне значення цих зустрічей?

Мені не дозволяє моя професія оголосити зараз повний перелік зустрічей, з різних причин, зокрема і безпеки, я хочу лише сказати, що всі критики будуть розчаровані. Президент України буде мати велику кількість зустрічей, настільки багато, скільки ми можемо вмістити в ці два дні. НАТО задоволено тими змінами, які були внесені у Закон "Про національну безпеку", які відповідають стандартам Альянсу. Говоритимемо як використовується комплексний пакет допомоги, яку союзники надали Україні 2 роки тому, про реформи в Україні. Наша мета на цьому етапі не вступити в НАТО, наша мета стати сильними, щоб протистояти у війні з Росією.

Останні новини
"Дощ іде, але сонце світить": Blooms Corda презентує новий альбом
"Дощ іде, але сонце світить": Blooms Corda презентує новий альбом
Юля Юріна: Експерименти  –  це рушійна сила мене та мого життя
Юля Юріна: Експерименти – це рушійна сила мене та мого життя
"Бо вже той день, коли": Ragapop випускають дебютний альбом
"Бо вже той день, коли": Ragapop випускають дебютний альбом
Писанка завжди була оберегом, а не сувеніром — Зоя Сташук
Писанка завжди була оберегом, а не сувеніром — Зоя Сташук
Не налаштованих воювати треба виявляти — офіцер ЗСУ Микола Мельник
Не налаштованих воювати треба виявляти — офіцер ЗСУ Микола Мельник
Новини по темі
Малоймовірно, що в український літак потрапила саме ракета "Тор" – військовий експерт Сергій Грабський
Климпуш-Цинцадзе: вибори на окупованих територіях Сходу є неприйнятними для України, це реалізація плану Кремля
Андрій Юсов про "нормандські переговори": нас можуть готувати до особливого статусу окупованих територій
Досягнуто домовленостей щодо розведення сил біля Станиці Луганської та розмінування територій — Пристайко
Комітет Ради розгляне звільнення Клімкіна 1 липня — Гопко