Олена Северенчук: "Ми розуміємо, яким бачить ідеального вчителя суспільство"

Олена Северенчук: "Ми розуміємо, яким бачить ідеального вчителя суспільство"

15 липня завершується прийом заявок на Всеукраїнську премію "Global Teacher Prize Ukraine".

У рамках проекту було ініційовано встановлення меморіальних табличок вчителям, які сформували українських геніїв. Про саму премію, а також про сучасних педагогів, вартих відзнаки, розповіла в програмі Українського радіо "Ранковий формат" організаторка премії "Global Teacher Prize" Олена Северенчук.

Це світова премія за професійні досягнення, так?

Так. Це світова премія, яка вже вп'яте відбуватиметься в Україні. Заснував її арабський мільярдер і називається вона Нобелівською премією, тому що призовий фонд світової премії становить мільйон доларів. Вручається вона щорічно вчительці або вчителеві, які зробили видатний внесок у професію.

Тобто переможець Всеукраїнської премії буде претендентом на світову?  

Кожен вчитель може бути претендентом на світову премію, так як всеукраїнська премія не є етапом, яка дозволяє потрапити у той рейтинг. Це окрема премія для підвищення престижу професії вчителя, розповісти історії вчителів, які змінюють країну.

Прийом заявок закінчується?

Так, залишилося 7 днів. Прийом заявок припиняється і ми починаємо процес їх опрацювання, визначення ТОР-50 найкращих, потім ТОР-10 і 6 жовтня відбудеться церемонія нагродження переможця. Є три етапи перевірки анкет, де волонтери у Києві, Львові й Одесі за дуже чіткою методологією опрацьовують ці анкети. Таким чином ми розуміємо, яким бачить ідеального вчителя українське суспільство. Анкета одного вчителя опрацьовується в усіх трьох офісах щоб уникнути суб'єктивності. Потім вибудовується ТОР-50. Далі їх передають експертному колу - це організації, які працюють в сфері освіти і вони за такою ж схемою перевіряють ці анкети. Тобто другий етап - це експертне коло. Ну а далі ТОР-10 потрапляє у Львів, де впродовж 3 днів відбувається з членами журі визначення переможців премії.