Ніна Кільдій: умови зберігання - ключовий фактор збереження якості продуктів

Ніна Кільдій: умови зберігання - ключовий фактор збереження якості продуктів

У Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН підрахували, що приблизно третина всього продовольства, виробленого в світі для споживання людьми, втрачається або псується. Натомість, цього обсягу продовольства вистачило б, щоб задовольнити глобальні потреби в продовольстві.

Як у торговельних мережах вирішують питання прострочених продуктів і хто це контролює, розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" керівник відділу тестування Центру експертиз "Тест" Ніна Кільдій.

Як у продовольчих мережах вирішується проблема простроченої продукції, хто за це відповідає, хто контролює?

Держпродспоживслужба контролює ці питання. Магазин, якаий займається реалізацією продуктів харчування, має за цим слідкувати і несе за це відповідальність. Непридатну до вживання продукцію можуть повернути виробнику або вивезти на сміття. Для супермаркету коштує великих грошей вивіз сміття і тому простіше продати товари зі знижкою, ніж викидати.

Як поводитись з продуктами, аби, з одного боку, не завдати шкоди своєму здоров'ю, а, з іншого – не викидати їх?

Для продуктів харчування організація умов зберігання - це ключовий фактор. Зіпсувати продукт можна на буд-якому етапі, навіть на самому початку - на виробництві. Чомусь виробники та постачальники продуктів не дуже ретельно продумують це питання і не хочуть вкладати кошти в організацію логістики, не зважаючи на те, що будуть нести грошові втрати.

Покупцеві варто звертати увагу в яких умовах зберігається продукція і відмовитися від покупок в несанкціонованих місцях. Якщо м’ясо, риба, молоко влітку продаються без холодильника – краще від такої покупки утриматися.

Куди звертатися, якщо ви стали жертвою вживання неякісної продукції?

Якщо ви купили неякісні продукти, треба повернути кошти в магазині, де купували продукцію. Варто враховувати, що необхідно обов’язково зберігати всі чеки та виписки з лікарень, тоді домогтися правди буде набагато легше.