Тетяна Сосновська: Ми стоїмо на шляху глибшого пізнання УПА

Тетяна Сосновська: Ми стоїмо на шляху глибшого пізнання УПА

Виставка "Борці за українську державу", присвячена діяльності УПА й 111-ій річниці від дня народження Романа Шухевича, відкрилася в Національному музеї історії України.

В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" про виставку розповіла директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська.

Чи можете ви, музейні працівники, спостерігаючи за людьми, які приходять до вас на виставку, констатувати, що люди стали більше знати про УПА, тема УПА стала їм більш чи менш байдужа? Чи, можливо, люди вже звикли до цієї абревіатури і вона не викликає інтересу?

Я спостерігала за відвідувачами. Мені здається, що люди мають бажання більше довідатися. Зазвичай, темп огляду експозиції у людей є певний, сталий. Я фіксую, що на цій виставці люди надовше затримуються біля кожної вітрини з експонентами. У нас там дуже багато документів. Люди шукають підтвердження або спростування своїх знань. Ми стоїмо на шляху глибшого пізнання цього феномену - УПА, борців за свою країну, за незалежність. Це були борці, які змогли відмовитися від своєї родини, від комфорту й піти завзято і цілеспрямовано боронити Україну.

Таке словосполучення як "радянська окупація" ми намагаємося вводити в історичну канву і дискусійний обіг. Сучасні історичні музеї грунтують свою роботу на основі ненав'язування ідеологічного висновку, ненав'язування якогось постулату, а своєю експозицією, інформацією, екскурсійною розповіддю підвести людину до розуміння якихось процесів, самостійного висновку,  бажання більше довідатися. Екскурсоводи намагаються підштовхнути людину до роздумів. Ми не робимо остаточного висновку, але ми приводимо дуже багато фактів.