Депутати проголосували за посилення відповідальності за несплату аліментів (аудіо)

Депутати проголосували за посилення відповідальності за несплату аліментів (аудіо)

Пакет законопроектів щодо посилення захисту прав дітей ухвалила сьогодні під час пленарного засідання Верховна Рада. Зокрема, 230 народних депутатів підтримали законопроект, який передбачає посилення відповідальності за несплату аліментів.

Докладно — Віолетта Карлащук.

"Закон про економічні передумови для посилення захисту прав дитини на належне утримання передбачає, серед іншого, збільшення мінімального розміру аліментів до прожиткового мінімуму, - повідомив один із авторів законопроекту, міністр юстиції Павло Петренко. За його словами, якщо аліменти не сплачуються більше року, їх розмір зросте на 20 відсотків, якщо понад 2 роки — на тридцять, якщо борг зі слати аліментів перевищує 3 роки, - вони зростуть на 50 відсотків. Також, сказав Павло Петренко, за законом, неплатник не зможе сідати за кермо чи виїздити за кордон, якщо заборгує гроші за 4 місяці. Встановлюються і нові правила виїзду дитини за кордон, - каже міністр юстиції.

Проти цього закону виступили представники громадської організації "Батько має право", які зібралися під стінами парламенту. Як розповів у коментарі "Суспільному" голова організації Олександр Швець, їх не влаштовує норма, що дозволяє без дозволу одного з батьків вивозити на необмежений час за кордон дитину з інвалідністю або тяжко хвору дитину, а здорову — на один місяць.

Парламентарії також ухвалили закон, який передбачає запровадження податкових пільг для тих, хто справно платить аліменти. Зокрема, аліменти не зараховуватимуть до загального оподатковуваного доходу батька, - повідомила представниця президента в парламенті Ірина Луценко. За її словами, якщо батьки витрачають гроші на освіту своєї дитини, то мають право на податкову знижку".

Прослухати

Олексій Гомон, Віолетта Карлащук. Українське радіо.
 

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!