Ігор Козій: Україна розраховує на партнерство розширених можливостей НАТО

Ігор Козій: Україна розраховує на партнерство розширених можливостей НАТО

У США заявляють, що надають військову допомогу європейським членам НАТО, Україні і Грузії? Що може перешкодити НАТО надати ефективну допомогу своїм членам у випадку нападу Росії? Про це розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" військовий експерт Інституту Євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

Чи надають нам США військову допомогу?

До цього часу США надавали нам допомогу. Те, що США зняли певний режим обмежень, дозволить Україні прийняти відповідний указ і вдосконалити систему  імпорту та постачання, створення спільного виробництва.

За словами помічника державного секретаря США з питань Європи та Євразії Уесса Мітчелла, за останні роки адміністрація Трампа запросила понад 11 мільярдів доларі США на розширення європейської ініціативи стримування. Яким чином це стосується України?

У данному випадку США розглядають можливості підтримки партнерів у рамках партнерства розширених можливостей. Туди входять Швеція, Фінляндія, Австралія, Йорданія, Грузія. Фактично всі ці країни у рамках цієї програми зможуть отримати певні переваги. Після саміту НАТО до такої ж програми буде долучена й Україна. Вона зможе користуватися такою допомогою.