Людмила Денисова: "Російська сторона порушує всі домовленості, які тільки можна"

Людмила Денисова: "Російська сторона порушує всі домовленості, які тільки можна"

Візит російського омбудсмена до України: чи вдасться досягти синхронності у відвідинах в′язнів? У програмі Українського радіо "Сьогодні. Вдень" ситуацію з правами українських в'язнів у Росії коментувала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова.

Ви перебуваєте зараз у Російській Федерації?

Так, у Російській Федерації.

Чи вдасться нам сьогодні синхронізувати ваші дії з діями уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової, яка потягом прибула сьогодні до Києва? Який прогрес є у цьому питанні?

Зараз я знаю, що пані Москалькова зустрілася з моряками судна "Норд", які перебували на території посольства РФ у Києві і про дзеркальність важко сказати, тому що вона вже зустрілась з тими, хто був вказаний в списку, який надала російська сторона, але на цей час я жодного не можу побачити нашого політв'язня, які знаходяться на території РФ або в тимчасово окупованому Криму. Тому говорити про синхронність, дзеркальність, взаємність дуже важко. Російська сторона порушує всі домовленості, які тільки можна. Вони не виконують домовленості, які були досягнуті на високому рівні між президентами України і Росії.

Чи є якийсь прогрес у тому, щоб була досягнута взаємодія з ув'язненим Романом Сущенком у вашому візиті?

Я чекаю відповіді від московського міського суду.

Олег Сенцов - біль всієї нашої країни... Яка у вас інформація про стан його здоров'я на сьогодні?  

На сьогоднішній день дуже суперечлива інформація про Олега, тому що якщо говорити відверто, то з 15 червня просто якісь блукання відбуваються зі сторони Російської Федерації в інформаційному просторі. Вони говорять мені одне, відбувається інше. Москалькова говорила про те, що він припинив голодування, потім - не припинив, але отримує поживні суміші, збільшив вагу, його стан здоров'я задовільний. Потім у мене є лист від голови ради при президентові Росії Михайла Федотова, який написав, що Олега щоденно оглядають. Але адвокат Олега говорить інше, що він 23 червня зустрічався з Олегом і він ніяку суміш не вживав. Від нас приховують реальний стан здоров'я Олега. Тому я вимагаю негайного доступу до людини, яка знаходиться на межі життя і смерті. І в нас є ще Володя Балух, який 100 днів сьогодні, як голодає. Він не може пересуватися... Тобто все це викликає не те, що обурення, це просто жах!