У Києві відбулася акція на підтримку українських політв'язнів (аудіо)

У Києві відбулася акція на підтримку українських політв'язнів (аудіо)

"Заберіть своїх — віддайте наших". Акція з такою вимогою відбулася сьогодні біля консульського відділення російського посольства у Києві.

Її учасники вимагають від Росії звільнити українських політв’язнів в обмін на росіян, яких звинувачують або засуджено у нашій державі за участь у незаконних збройних формуваннях, ведення агресивної війни, шпигунство. За словами організаторів, мета цієї акції - прискорити звільнення режисера Олега Сенцова і решти політв’язнів.

Докладніше — у репортажі Віолетти Карлащук:

"Білою крейдою учасники акції написали на асфальті перед будівлею російського консульства "Заберіть своїх — віддайте наших". Художник Володимир Кузнецов встановив перед входом власноруч змайстровану ляльку, що за його словами, символізує громадян Росії, які приїхали до України з підривною і диверсійною діяльністю і були тут затримані. Лялька без обличчя, у ватному кожусі, в шапці-ушанці, у чоботях, говорить Володимир Кузнецов.

Координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак зачитує прізвища тих російських громадян, які були затримані в Україні у зв’язку з російською агресією проти нашої держави. За її словами, у Росії їхніми долями не цікавляться.

Звернення до президента Росії Владіміра Путіна зачитала учасниця акції, режисерка Поліна Кельн. У ньому, серед іншого, йдеться про 12 росіян, які отримали судовий вирок за підготовку, планування та розв’язання агресивної війни, участь у незаконних збройних формування, створенні терористичних організацій.

Учасники акції намагалися передати звернення і ляльку працівникам російського консульства, однак з будівлі до них ніхто не вийшов, під’їхала охорона. Як повідомила Поліна Кельн, акції на підтримку українських в’язнів найближчим часом планується провести біля російських амбасад у Берліні, Торонто, Нью-Йорку і Парижі.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова засуджено у Росії до 20-ти років колонії суворого режиму за нібито організацію терористичної групи. Правозахисний центр "Меморіал" визнав його політв’язнем. Майже 40 днів тому Олег Сенцов в ув"язненні оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв"язнів у Росії. За даними Кримської правозахисної групи, нині в Росії утримується 70 українських бранців, шістдесятьом із них висунуто звинувачення за так званими "кримськими" справами".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!