Младлена Качурець: МОЗ виступає за професійне ліцензування лікарів

Младлена Качурець: МОЗ виступає за професійне ліцензування лікарів

Медична реформа і професійний рівень підготовки лікарів. Які новації пропонує Міністерство охорони здоровя в цьому питанні, розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Твій час" радниця виконувача обов’язків Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун Младлена Качурець.

Зараз ситуація з професійним розвитком фахівців доволі застаріла. Тобто ми бачимо систему, яка була орієнтована ще на радянський підхід до медицини, до підготовки кадрів, кількісно орієнтований. Власне, ця державна система підготовки фахівців була інертною і за цією інерцією ми маємо на сьогодні досить складну ситуацію. Маємо монополію державну на післядипломну освіту лікарів. Що зараз Міністерство намагається змінити, це якраз цей підхід державної монополії на безперервний професійний розвиток. Ми живемо в більш глобалізованому світі, де є багато сучасних технологій, зокрема, онлайн-освіта, семінари, тренінги, стажування. Але це все не враховувалося у системі післядипломної освіти лікарів.

Що Міністерство охорони здоров'я планує робити з атестаційними комісіями? Як змінити систему атестації?

Говорячи про атестаційні комісії, в Україні їх є стільки, скільки обласних департаментів охорони здоров'я, також центральна атестаційна комісія МОЗ і можуть бути створені відомчі атестаційні комісії. Але критеріїв єдиних для роботи цих атестаційних комісій немає. Кожна комісія фактично суб'єктивно оцінює рівень кваліфікації того чи іншого лікаря. І ця відсутність критеріїв створює багато речей.

Тобто жодних якісних показників немає?

Об'єктивних якісних показників немає. Власне, це спонукало нас розробити нову концепцію, саме концепцію допуску до професії лікаря. Зважаючи, що допуск до професії починається з університетських років,було важливо зробити фактично закритий цикл здобуття освіти, здобуття післядипломної освіти і потім, власне, допуск до професії, коли лікар має право приймати рішення по пацієнту. Тому розроблена була концепція професійного ліцензування лікарів. Станом на сьогодні ми ліцензуємо лише заклади охорони здоров'я.

Як взагалі має проходити цей процес атестації?

Власне, ми хочемо скасувати атестацію, застаріле явище, і впровадити систему професійного ліцензування лікарів. Концепція допуску до професії саме індивідуальна, не колективна. Лікар підтверджуватиме свої знання, свій професійний досвід. Він є особисто відповідальним за ухвалення своїх рішень.

Концепція вже прописана? Вона є?

Концепція зараз знаходиться на громадському обговорені. Я запрошую всіх слухачів заходити на сайт Міністерства охорони здоров'я. Там з нею можна ознайомитися і можна подати свої пропозиції. Але базові речі залишаться. Зокрема, ми виступаємо за професійне ліцензування лікарів. Щоб ця ліцензія поновлювалася періодично. Має бути створений незалежний орган, який змінюватиметься шляхом ротації. І відповідно, найголовніше, це відповідальність перед пацієнтом.