Іванна Климпуш-Цинцадзе: "Європейський добробут не приходить окремо від європейських правил"

Іванна Климпуш-Цинцадзе: "Європейський добробут не приходить окремо від європейських правил"

Перспективи співпраці України і НАТО, можливості участі нашої держави у саміті Альянсу в липні, досягнення компромісу з Угорщиною в мовному питанні коментувала в студії програми Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Наближається та дата, коли могла бути проведена комісія "Україна - НАТО", але, на жаль, Угорщиною вона блокується.

Так, на жаль, Угорщина продовжує блокувати проведення комісії "Україна - НАТО" на високому рівні, починаючи від міністерського рівня і до рівня глав держав і урядів, і поки що цей процес не вдається розблокувати, незважаючи на те, що був проведений перший раунд консультацій з представниками угорської меншини щодо впровадження закону про освіту і його мовної статті. Але разом із тим це тільки початок цього діалогу і хочеться сподіватися, що він приведе нас до позитивного результату. Навряд чи варто сподіватися, що це відбудеться до саміту Північноатлантичного альянсу.

Тобто в цьому процесі відчувається, що на зустріч вони не йдуть, тому що у нас дуже великі сподівання саме на дипломатичну місію?

Ми використовуємо всі можливі засоби, які є в нашому арсеналі, починаючи від готовності в діалозі шукати той прийнятний для нас варіант компромісу, який би забезпечував реалізацію прав громадян України на знання української мови як єдиної державної мови з тим, що і мови нацменшин так само будуть і надалі вивчатися відповідно до нового Закону про освіту. Але поки що конструктиву з боку Угорщини не бачимо. Є запланована попередньо зустріч між чотирма міністрами на 22 червня цього року, і до того часу очевидно ми будемо використовувати і можливості спілкування напряму, і можливості діалогу за допомогою наших партнерів, наших союзників.

Разом із тим заступник міністра закордонних справ із питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що Україна може долучитися до формату засідання "Грузія - НАТО", і в рамках саміту Альянсу, який відбудеться 11 - 12 липня, це може відбутись. В якому форматі може бути така співпраця?

Я насамперед хотіла би підкреслити, що Президента України запросили вже кілька місяців тому на саміт і запросили саме як очільника країни-партнера Альянсу, яка бере участь в одній з важливих місій, зокрема, в Афганістані, і тому ми маємо запрошення і маємо можливість взяти участь у саміті. Що ж до того, які інші формати можуть бути використані для зустрічі з Альянсом під час саміту, то робота ведеться по різним напрямкам.

А наскільки блокування Угорщиною комісії "Україна - НАТО" впливає на реалізацію поточних програм України і НАТО?

На даний момент це не спричиняє ніяких збоїв в усіх програмах, які ми маємо в рамках співробітництва між Україною і членами Альянсу. Ця наша співпраця набагато ширша. Після початку агресії Російської Федерації щодо України наша співпраця з Альянсом
суттєво розширилася в різних напрямках. Тому на даний момент всі ці програми активно розвиваються і ніякого впливу політична складова блокування не має на рівень і глибину співпраці між нами і Альянсом.

Вже згадана нами Олена Зеркаль також зауважила, що без допомоги США нам навряд чи вдасться розблокувати ось цю позицію Угорщини. Чи можливо це буде зробити, чи ми маємо погоджуватися на більш песимістичний сценарій?

Такі заходи, великі саміти, які довго і ретельно готуються, подекуди буває так, що до самої останньої доби немає остаточного рішення щодо того або іншого питання, тому може бути таке, що за зовсім короткий проміжок часу ми зможемо добитися того, що КУН буде проведено.

Пані Іванно! Ми коли говоримо про євроінтеграцію і коли ця тема виринає в тій чи іншій галузі, то часто зявляються реакційні інформаційні настрої, вкидання, які сіють такий певний сумнів - чи саме те зараз відбувається, чого хотіли українці?. Наскільки  виправданими є такі настрої, такі думки?

Перш за все ми мусимо розуміти, що та угода про асоціацію, яку ми маємо з ЄС, є найбільшою, найамбітнішою угодою, яку коли-небудь ЄС підписував із третьою країною, і вона, безумовно, є склакдною для виконання. Угода потребує і фахових знань, і вмінь, вона потребує і коштів, і що надзвичайно важливо, вона потребує політичної єдності для того, щоб ефективно рухатися в тому напрямку, який обрали українські громадяни такою тяжкою ціною. Прикро, що поки що немає готовності політиків відмовитися від короткотермінових дивідентів, електоральних симпатій, і зманіпулювавши інформацією щодо європейської інтеграції відмовитися підтримувати ті чи інші євроінтеграційні закони. Вони не завжди є простими, тому що вони запроваджують прозорі, зрозумілі правила гри і наступають на хвіст тим, хто був зрощений на корупційних схемах і хто звик заробляти гроші в тіньовому секторі української економіки. Далі бачитимемо ще більший спротив, а з розгортанням передвиборчої кампанії ми будемо бачити ще більше  маніпуляцій і страшилок, пов'язаних із європейською інтеграцією.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Китаю вигідна Росія-васал, яку не переможуть — Огризко
При створенні УКФ відбувалася тиха революція — Наталія Кривда
Із додатковими 180-ма тисячами снарядів у ЗСУ буде паритет із росіянами — Селезньов
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
Непран: Після війни Україна матиме грошовитий експорт — продаж зброї