Абітурієнти з Криму та Донбасу можуть подати документи через освітні центри (аудіо)

Абітурієнти з Криму та Донбасу можуть подати документи через освітні центри (аудіо)

До 20-го липня абітурієнти з анексованого Криму можуть подати документи на вступ до українських вишів через освітній центр "Крим-Україна". Вступники з окупованих районів Донбасу мають змогу подати документи до освітнього центру "Донбас-Україна” - до 23 липня.

Розповідає Катерина Шевцова:

На "гарячу лінію", через яку можна проконсультуватися щодо вступу до вищих навчальних закладів, з початку червня телефонують випускники з Донбасу та Криму. Тут можна анонімно дізнатися правила вступу, необхідні документи для жителів окупованих територій, про складання іспитів, аби продовжити навчання у вишах на підконтрольній Україні території.

Про роботу центрів розповідають координатор освітнього центру "Донбас Україна" Анатолій Путинцев та Андрій Бевз, координатор освітнього центру "Крим Україна"                                        

Уся робота з жителями окупованих територій через освітні центри ведеться анонімно з міркувань безпеки, розповів Українському радіо Державний експерт директорату вищої освіти і освіти дорослих Міносвіти Віталій Носов.

Моя співрозмовниця - студентка факультету "Кримськотатарської мови та літератури" одного з вишів Києва. Розповідає, що вступила до навчального закладу за допомогою освітнього центру "Крим-Україна".

Дедалі частіше сім"ї на окупованих територіях стикаються з тим, що дипломи, видані окупаційною владою в Криму чи на Донбасі, не визнаються ні в Україні, ні у жодній іншій країні світу. Тому зростає кількість вступників, які хочуть навчатися в Україні, каже Віталій Носок.

За даними Міністерства освіти, у 2017-му році 1550 абітурієнтів з тимчасово окупованих територій вступили у виші України. Це на 30% більше, аніж 2016-го року".

Катерина Шевцова. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!