Інформаційну кампанію із популяризації безоплатної правової допомоги презентували в Києві (аудіо)

Інформаційну кампанію із популяризації безоплатної правової допомоги презентували в Києві (аудіо)

98% затриманих за кримінальні правопорушення мають доступ до адвокатів протягом перших двох годин.

Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко, презентуючи інформаційну кампанію із популяризації безоплатної правової допомоги. Йдеться, зокрема, про соціальні ролики, у яких розповідається про конкретні історії захисту героями своїх прав. Загалом, правовою допомогою безплатно скористалися понад 2 млн українців, розповів міністр.

Як працюють Центри надання безоплатної правової допомоги, вирішили перевірити журналісти “Суспільного”.

Продовжить Ольга Шеремет:

"Ольга Хорульза судилася, аби отримати допомогу на дитину-інваліда. Звернулася до 1-го Київського міського центру надАння безоплатної правової допомоги Їй призначили адвоката — безоплатно. Питання вирішила впродовж дня, розповіла пані Ольга.

Микола Крупик позичив родичам кошти на квартиру. Тепер намагається повернути борг. Каже, що сподівається отримати безоплатну правову допомогу, оскільки пенсіонер і може на неї претендувати.

Найчастіше українці звертаються по правову допомогу щодо шлюбно-сімейних стосунків, питань соціального забезпечення а також щодо отримання спадщини, розповів директор Координаційного центру з надАння правової допомоги Олексій Бонюк . До 1-го Київського міського центру надАння безоплатної правової допомоги з початку року звернулися понад 1800 осіб і 360 з них отримали адвоката, повідомила директор центру Леся Борчак. Каже, скарги від відвідувачів — є. Здебільшого, за її словами, вони безпідставні. Якість послуг адвокатів контролює спеціальний орган.

За три роки, впродовж яких в Україні існує безоплатна правова допомога, створено 550 центрів надання безоплатної правової допомоги. Міністр юстиції Павло Петренко каже програма продемонструвала результат.

Загалом, на систему правової допомоги витрачається понад трьохсот мільйонів гривень на рік. Ці гроші насправді зекономлені, каже міністр. За його словами, таким чином Україна уникає порушення прав своїх громадян і потім не доводиться виплачувати компенсації за рішеннями Європейського суду з прав людини.

Олена Нестеренко, Ольга Шеремет. Українське радіо.

Прослухати

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!