Борис Беспалий: Законопроект про Антикорупційний суд був приречений на ухвалення

Борис Беспалий: Законопроект про Антикорупційний суд був приречений на ухвалення

Сьогодні, 7 червня, після тривалих дискусій, песимістичних дещо оцінок експертів, спостерігачів, ухвалено один з найважливіших законів, зобов'язання української влади перед зовнішнім, міжнародним, зокрема, фінансовим співтовариством, це законопроект про Вищий антикорупційний суд. Хоча експерти кажуть, пройдено лише третину шляху. Про те, які ще позиції має виконати Україна і головне, які перспективи дає нам цей законопроект і коли він запрацює, розповів в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Ввечері" народний депутат України III-V скликань Борис Беспалий:

Я думаю, в тому чи іншому варіанті цей законопроект був приречений на ухвалення. По-перше, це тема, популярна для виборців. Депутати показують, що вони борються з корупцією. По-друге, це вимога Міжнародного валютного фонду, не знаю, чому їм так захотілося, щоб у нас був такий суд. Тема назріла. І по-третє, парламент дійсно має багато нарікань, що він не ухвалює багато таких системних, значущих рішень. А це таке масштабне рішення, довгограюче. Тому якраз тут усі зійшлися і навіть ті, хто ставиться доволі скептично до ідеї такого суду. Вони сказали, ми заважати не будемо, нехай ці дівчата і хлопці спробують, що в них вийде. А тема дійсно на слуху, тому парламент, депутати, я думаю, заробили ще один такий бал. А якась частина депутатів, думаю, не всі 315, щиро вірять, що цей суд справді їм допоможе боротися з корупцією.

Найбільш дискусійний момент цього законопроекту про статтю, яка стосувалася ролі Ради міжнародних експертів, якщо пам'ятаєте, багато хто говорив, що саме вона не дозволяє проголосувати. І ми чули про те, що вночі було досягнуто консенсусу щодо цієї якраз статті. І як нам сьогодні повідомляли, вона має бути в такій редакції, що не менше трьох з шести членів Ради міжнародних експертів можуть накласти вето на будь-яку кандидатуру, запропоновану до суду Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Як вам такий компроміс?

Це дійсно є певний компроміс. Хоча там є, що це вето кваліфікаційна комісія суддів може подолати своєю частиною. Але ця Міжнародна рада експертів, вона призначається хоч і за поданням міжнародних організацій, але знов-таки кваліфікаційною комісією України. Тобто тут є певні колізії і я думаю, цю норму ми можемо оцінити не тільки за практикою, а дійсно коли будуть всі нюанси виписані. Хоча моє особисте враження є, що вона суттєво дуже не позначиться, бо це один з етапів.