Подолати проблему сміттєзвалищ в Україні обіцяють до 2030 року (аудіо)

Подолати проблему сміттєзвалищ в Україні обіцяють до 2030 року (аудіо)

Щонайбільше 3% твердих побутових відходів в Україні переробляєтся, використаної упаковки переробляється 12%.

Таку статистику оприлюднив у Києві міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час конференції “Нова політика управління відходами - шлях до циклічної економіки”.

За його словами, щоб поліпшити ситуацію, Уряд ухвалив Національну стратегію управління відходами до 2030 року. Наступні кроки - Національний план та новий закон про відходи. Більше про те, як урядовці планують боротися із стихійними сміттєзвалищами та як налагодити цивілізоване поводження з відходами, Ольга Шеремет.

"У Пирятині за останні роки вдалося налагодити вивезення сміття. Тут працює єдиний сертифікований полігон, куди звозять відходи із 20 навколишніх міст та містечок. Закупити техніку та контейнери вдалося за рахунок того, що кілька громад об'єдналися та профінансували потреби комунального підприємства. Наступний крок - упорядкування полігону, налагодження сортування та переробки, розповів Українському радіо мер Пирятина Олексій Рябоконь.

Аби таким громадам, як пирятинська, було простіше залучити інвесторів та налагодити сортування і переробку відходів, міністерство екології готує Національний план управління відходами. За словами міністра Остапа Семерака, цей план та регіональні плани управління відходами є зобов’язанням України перед ЄС. І передбачають, зокрема, залучення інвесторів, які вміють будувати сміттєпереробні заводи та запускати сучасні лінії сортування сміття.

Долучитися до кампанії “боротьби” з відходами може кожен, сортуючи відходи, органічні та неорганічні. А ще елементарні поради як зменшити кількість шкідливих відходів: ходити до супермаркета із пакетом чи “екоторбою”, аби не купувати поліетилен. Не викидати контейнери для побутової хімії чи косметики а використовувати їх багаторазово. Євгенія Аратовська, котра представляє громадську ініціативу “Україна без сміття”, каже - українці готові сортувати сміття, але бракує контейнерів. Штрафувати за подібні порушення, говорить Євгенія, не обов'язково.

За словами міністра Остапа Семеракf, побутове сміття це 10 - 15 відсотків від загального обсягу відходів. Більша проблема - небезпечні викиди підприємств. Самотужки державі її не вирішити, говорить vіністр. Потрібна допомога бізнесу. Тому основне завдання Eряду зробити так, аби екологічні проекти були економічно вигідними".

Ольга Шеремет. Українське радіо.


Прослухати репортаж:



Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!