Банки зобов’язали вносити дані боржників до єдиного реєстру

Банки зобов’язали вносити дані боржників до єдиного реєстру

В Україні з 1 липня всі банки зобов’язані вносити інформацію про боржників до єдиного реєстру. Клієнти, які потраплять до “чорного списку”, більше не зможуть взяти кредит у жодному з банків.
 
Про це розповідає "OBOZREVATEL".
 
В той час як у Нацбанку кажуть: таке нововведення дозволить скоротити кількість “поганих кредитів”, експерти до нововведення ставляться з обережністю.
 
Ігнорувати нові правила банки не зможуть. Вони повинні вносити інформацію про великих боржників (борг від 100 мінімальних зарплат) до реєстру і не видавати таким клієнтам кредити.
 
Це, на думку фінансового консультанта Василя Невмержицького, може призвести до необхідності докапіталізації банків на 10-15%. “Але точні цифри зараз назвати ніхто не візьметься – досі багато банків могли лише здогадуватися про кредити своїх клієнтів в інших фінустановах”, – заявив експерт.
 
Введення реєстру може стимулювати банки швидше “розібратися” з недобросовісними клієнтами, впевнений Василь Невмержицький. “Щоб мотивувати, запропонують в разі відмови підняти кредитну ставку, урізати ліміти з поновлюваних ліній тощо. Мета проста – за будь-яку ціну уникнути доформування резервів. Ті банки, які мають під рукою факторингову компанію, почнуть “продавати” їм хороші-погані кредити, щоб розчистити портфелі”, – прогнозує експерт.
 
Також українцям доведеться підписувати в банках додаткові документи– угоду про те, щоб інформація про них потрапляла до єдиного реєстру. Ті, хто такий документ не отримає, ризикує зовсім залишитися без кредиту. Відмовитися від наповнення реєстру фінустанови не можуть.
 
Кредитний реєстр для фізичних осіб запрацює з 1 липня. До списку потраплять усі боржники, які не повернули як мінімум 372 300 грн. В одній з перших версій законопроекту про кредитний реєстр йшлося про “межу” в розмірі 50 тис. Одначе в доопрацьованому варіанті суму вирішили збільшити.
 
До реєстру внесуть ПІБ, дату народження, ІПН, інформацію про кредит, вид діяльності боржника, розмір прострочення, інформацію про пов’язаних з банком осіб, приналежність боржника до пов’язаних контрагентів тощо. Перед тим, як видавати кредит, фінансова установа повинна перевірити, чи є інформація на їхнього потенційного клієнта в єдиному реєстрі.
 
Про це розповідає "OBOZREVATEL". Про це розповідає "OBOZREVATEL".