Україна стане головним ягідним гравцем на світових ринках

Україна стане головним ягідним гравцем на світових ринках

Україна у 2020 році може стати основним постачальником ягід на світові ринки.

Про це повідомляють Економчні новини.

Розвивати цей напрям допоможуть такі переваги, як близькість до Євросоюзу та конкурентні ціни.

В останні роки ягідний ринок України не відрізнявся стабільністю. Він переживав наслідки скорочення внутрішнього попиту внаслідок падіння рівня життя населення, подорожчання собівартості виробництва ягідної продукції через девальвацію гривні, втрати частини території країни разом з агрогосподарствами та ринками збуту.

Поліпшення ситуації на ринку ягід пов’язано передусім із підвищенням внутрішнього попиту на цю продукцію. Купівельна спроможність українців поступово відновлюється, і дедалі більше мешканців нашої країни хочуть споживати натуральну вітамінну продукцію.

Завдяки цьому споживання ягід і продуктів з їхнім додаванням безперервно зростає, а отже, український і міжнародний ринки потребуватимуть їх дедалі більше. Наші співвітчизники все ще їдять ягід у 3-4 рази менше, ніж мешканці сусідніх європейських країн, тож і потенціал розширення ринку в нас є значним.

Його ємність оцінюють у 200 млн тонн, що становить у грошовому вираженні близько $300 млн. Якщо не буде форс-мажору, то ягідних виробників очікує тривалий період розвитку на ринку, що зростає. Свою продукцію вони зможуть продавати не лише у свіжому вигляді, а й заморожувати на період міжсезоння, а також передавати для подальшої переробки на харчові та косметичні підприємства.

Не треба забувати й про те, що Україна має всі можливості для нарощування експорту ягід. Розвивати цей напрям допоможуть такі переваги, як близькість до Євросоюзу та конкурентні ціни. Згідно з доповіддю міжнародних експертів, уже до 2020 р. наша країна постачатиме на світовий ринок до 40 тис. тонн культивованих ягід, а разом з дикоросами цей показник досягне 57 тис. тонн.