Росія планує нову масштабну кібератаку на Україну

Росія планує нову масштабну кібератаку на Україну

Найбільший у світі розробник мережевого устаткування Cisco Systems попередив, що Росія ймовірно планує здійснити нову масштабну кібератаку на Україну.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дослідника з Відділу кіберрозвідки компанії Крега Вільямса.

"У середу Cisco Systems Inc  попередила, що (російські - ред.) хакери заразили дуже складним програмним забезпеченням щонайменше 500 тисяч роутерів і приладів для зберігання інформації у десятках країн, ймовірно готуючись здійснити нову масивну кібератаку на Україну", - йдеться у повідомленні.

У Відділі кіберрозвідки Cisco (Talos) впевнені, що за цією кампанією, під назвою VPNFilter, стоїть російський уряд, тому що хакерське програмне забезпечення обмінювалося кодами зі шкідливим програмним забезпеченням, яке було використано у попередній кібератаці, і за яку уряд США поклав відповідальність саме на Москву.

Як повідомляє Cisco, це шкідливе програмне забезпечення використовується для шпигунства, втручання в інтернет-комунікації або для здійснення деструктивних атак на Україну, яка раніше вже звинуватила Росію в масових атаках на частину її енергетичної інфраструктури й підприємств.

Зазначається, що дослідники вирішили оприлюднити інформацію про російські наміри зараз тому, що мають побоювання, що найбільша кількість зараження в Україні була не випадковою. Вони вважають, що Москва планує здійснити атаку на Україну наступного місяця, ймовірно, 28 червня, під час святкування Дня Конституції.